Kako deca uspešno da naslede porodične kompanije?
| Izvor: Blic

Kako deca uspešno da naslede porodične kompanije i kako uspešno „preživeti“ smenu generacija? To pitanje je u Srbiji aktuelno tek poslednjih godina, za razliku od sveta gde takve firme postoje decenijama.

Stručnjaci poručuju da naslednike od malena treba pripremati za takve zadatke, kako se ne bi dešavalo da firme nestaju zajedno sa osnivačima.

Firme Afrodita i Extreme Intimo iz Arilja jedne su od retkih koje na ovim prostorima rade više od 10, 15 godina i kod kojih su deca uspešno nasledila roditelje.

I beogradska firma Mona jedna je od tih preduzeća. Uroš Momirović uspešno je nasledio od svojih roditelja rukovođenje modnom kućom. Kako kaže, on je dugo bio u firmi pre nego što je postao direktor, što mu je pomoglo kada je kompaniju počeo i da vodi.

– Kod nas je transfer dugo trajao. U kompaniji svojih roditelja sam počeo da radim pre šest godina, a tek pet godina kasnije sam postao direktor. U početku sam radio na nižim funkcijama, ali sam konstantno učio i ovladavao jednim po jednim delom poslovanja – priča Uroš Momirović.

Kompanija koju je nasledio i pre njega je bila vrlo uspešna. Zbog toga i smatra da nije bio veliki problem kada je rukovođenje kompanijom i zvanično preuzeo. Ključni savet koji ima za decu koja preuzimaju, ili će tek preuzeti, kompanije roditelja, je da ne žure.

– Potrebno je da prođe neko vreme, da se nauči posao. Treba verovati u kompaniju, jer čim je neko napravio i doveo do određenog nivoa znači da je kompanija dobra, ali treba verovati i voditi se i sopstvenim idejama. Ključno je o svemu razgovarati sa roditeljima, jer su oni najbolji savetnici koje možete da imate – objašnjava Momirović.

Ono u čemu roditelji često greše je što decu primoravaju da preuzmu njihove poslove. Kako objašnjava Boris Vukić, konsultant menadžerske kompanije Adižes, takav pritisak može da bude poguban.

Vukić upozorava da je pogrešan pristup da dete čim završi škole dovedu na mesto direktora jer naslednik mora da sazri za tu poziciju.

foto: Monkey Business Images/shutterstock.com Da bi se roditelj povukao i prepusti detetu biznis, mora da razdvoji u svojoj glavi da vlasništvo i rukovođenje nisu isto.

– Viđao sam primere gde roditelji ne puštaju decu da sama vode firme iako deca imaju i po 50 godina. U takvim slučajevima, važno je da roditelju nađu drugo zanimanje za sebe, da se ne vraćaju u formu i tako narušavaju i sistem i poziciju svog deteta – objašnjava Vukić.

Statistika je vrlo nemilosrdna kada su porodične kompanije i transferi sa generacije na generaciju u pitanju. Tako tek 30% firmi doživi transfer sa prve generacije na drugu, a samo 12% sa druge na treću. To je jako mali broj uspešnih transfera, pogotovu ako se uzme u obzir da porodične kompanije predstavljaju 80% svih registrovanih kompanija u svetu, i da učestvuju sa 70% u svetskom BDP-u.