Kako smanjiti cenu grejanja na struju – „EPS snabdevanje“ nudi povoljan paket za domaćinstva
| Izvor: Tanjug

Preduzeće „EPS snabdevanje“ ponudilo je povoljan paket, bez zona, za domaćinstva koja se greju na struju, a koji će im omogućiti mesečnu uštedu na računu za struju od oko 1.300 dinara, najavio je danas direktor tog preduzeća, Željko Marković.

– Cena struje u okviru tog komercijalnog paketa za domaćinstva i široku potrošnju je 9,25 dinara po kilovat-času u višoj tarifi, a 4,6 dinara u nižoj tarifi – najavio je Marković, na konferenciji „EPS snabdevanja“ na Sajmu energetike u Beogradu.

Ugovor o tom paketu, koji će domaćinstva moći da sklope sa „EPS snabdevanjem“ već od novembra, kako je ocenio, najviše bi se isplatio domaćinstvima koja troše više od 2.000 kilovat-časova mesečno.

Marković je podsetio da domaćinstva od 1. januara sledeće godine izlaze na liberalizovano tržište i da će moći da biraju svog snabdevača strujom na slobodnom tržištu.

Prema procenama EPS-a, potrošač koji troši oko 2.500 kilovat časova mesečno i za to mesečno plaća oko 26.000 dinara, ako sklopi navedeni komercijalni ugovor sa EPS snabdevanjem, imaće mesečnu uštedu od oko 1.300 dinara, precizirao je on.

– Jedinstvena cena za jednotarifna brojila u okviru tog paketa je 8,2 dinara po kilovat času – rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će oko 2 do 3% potrošača sklopiti takav ugovor sa „EPS snabdevanjem“.

Takođe je naveo da „EPS snabdevanje“ nudi komercijalni paket i za malu privredu, u okviru koga je cena struje 8,6 dinara po kilovat-času u višoj tarifi i 4,6 dinara u nižoj tarifi, a ciljna grupa su potrošači sa velikom snagom i malom potrošnjom.

Marković je rekao da očekuje da će „EPS snabdevanje“ i u trećem talasu liberalizacije tržista električne energije, koja stupa na snagu od početka 2015. godine, zadržati više od 90% tržišta, i napomenuo da je ta kompanija sada lider na tržištu pošto je u prve dve faze liberalizacije zadržala oko 97% potrošača.

-„EPS snabdevanje“ je to uspelo zahvaljujući najpovoljnijim cenama struje, brizi o kupcima, balansnoj odgovornosti, popustima koje se trudi da daje svojim klijentima, kao što je sada aktuelni popust u okviru Sajma energetike za sve koji se do kraja oktobra jave da sklope ugovor sa tim preduzećem – kazao je on.

Ovo preduzeće je, dodao je dalje, već ugovorilo sklapanje ugovora o snabdevanju strujom u sledećoj godini sa oko 15% velikih potrošača, kao što su NIS, „Pošta“, „Lafarge“…
baner1
Prema njegovim rečima, „EPS snabdevanje“ je ubedljivo najuspešnije preduzeće u okviru „EPS grupe“, koje ove godine planira profit od 185 milijardi dinara.

Kako je naglasio, to preduzeće je uspelo da od januara 2014. podigne naplatu računa za struju sa 86% na 93% u javnom snabdevanju, a najlošija naplata je na rezervnom snabdevanju, kod potrošača koji se privremeno snabdevaju strujom po nešto višim cenama, jer nisu na vreme uspeli da sklope ugovore o snabdevanju sa nekim od prodavaca struje.

Marković je napomenuo da je „EPS snabdevanje“ kreirao novi račun za struju, koji je pregledniji od starog, kao i da na njemu više neće biti RTV pretplate što će stvoriti prostor za novo poboljšanje izgleda tog računa, na će pored ostalog biti unesen i pregled pojedinačnih izvora energije.