Kakva je privredna perspektiva Novog Sada – U najavi investicije i nova radna mesta

Kakva je privredna perspektiva Novog Sada – U najavi investicije i nova radna mesta
| Izvor: RTV

Novosadska privredna scena oduvek je bila mešavina industrije, poljoprivrede, trgovine, bankarstva i finansijskih institucija. Tako je i danas, s tim što su se bankarska i finansijska delatnost u velikoj meri preselile u Beograd, a u privrednim granama prednjači trgovina.

– Kada govorimo o konkretnim ekonomskim pokazateljima, onda možemo da kažemo da je potrošačka moć građana Novog Sada skoro 30% veća nego ostatka Vojvodine, a skoro 50% veća, ne računajući Beograd, u odnosu na ostatak Srbije – kaže dr Dragan Ilić, ekonomski analitičar.

Konkretno, to znači da je prosečna plata u Južnobačkom okrugu, čiji je Novi Sad centar, u junu bila skoro 50.000 dinara. Po granama u kojima su ljudi zaposleni, najviše ih je u malim i srednjim preduzećima, i to u trgovini, a Novi Sad prednjači i po broju firmi u oblasti informacionih tehnologija.

Međutim, u oblasti bez koje nema sistemskog ekonomskog razvoja, to jest, u proizvodnji, brojke govore ponajviše u korist najava investicija.

– Ovih dana ćemo imati razgovore sa nekim nemačkim kompanijama, ne bih još da preciziram o čemu se konkretno radi, ali u pitanju je proizvodnja. Znači, mi ćemo s njima razgovarati i to ćemo precizirati u narednim godinama, da se proizvodnja afirmiše ovaj deo Vojvodine. Trgovinski centri su nešto drugo. I to na neki način pospešuje proizvodnju, ali onih malih – kaže Dragan Lukač, predsednik Regionalne privredne komore Novi Sad.

Dragan Ilić dodaje da strane investicije moraju da daju konkretne rezultate, odnosno da uplaćuju porez i da uplaćuju zarada građanima.

– Dok se to ne desi, mi sad imamo u najavi dve velike investicije, jedna je Delphi Auto-moto Industry, druga je Lear, koji bi trebalo da dođe u Novi Sad. Naravno, ja kao ekonomista sam uvek za to da se dovode investitori u proizvodnom sektoru, jer to je ono što je jako bitno i važno za ekonomski razvoj – naveo je Ilić.

Sagovornici RTV-a saglasni su u tome da, bilo da su investitori domaći ili strani, građani žele da vide krajnji rezultat, a to su nova radna mesta, kako za one sa nižom i srednjom, tako i za one sa višom i visokom stručnom spremom da bi se, pre svega, smanjila brojka od oko 30.000 građana koji svake godine napuste Srbiju zbog loše privredne situacije.

Pročitajte takođe

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018.

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018. Izvor: eKapija …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *