Kakva je privredna perspektiva Novog Sada – U najavi investicije i nova radna mesta
| Izvor: RTV

Novosadska privredna scena oduvek je bila mešavina industrije, poljoprivrede, trgovine, bankarstva i finansijskih institucija. Tako je i danas, s tim što su se bankarska i finansijska delatnost u velikoj meri preselile u Beograd, a u privrednim granama prednjači trgovina.

– Kada govorimo o konkretnim ekonomskim pokazateljima, onda možemo da kažemo da je potrošačka moć građana Novog Sada skoro 30% veća nego ostatka Vojvodine, a skoro 50% veća, ne računajući Beograd, u odnosu na ostatak Srbije – kaže dr Dragan Ilić, ekonomski analitičar.

Konkretno, to znači da je prosečna plata u Južnobačkom okrugu, čiji je Novi Sad centar, u junu bila skoro 50.000 dinara. Po granama u kojima su ljudi zaposleni, najviše ih je u malim i srednjim preduzećima, i to u trgovini, a Novi Sad prednjači i po broju firmi u oblasti informacionih tehnologija.

Međutim, u oblasti bez koje nema sistemskog ekonomskog razvoja, to jest, u proizvodnji, brojke govore ponajviše u korist najava investicija.

– Ovih dana ćemo imati razgovore sa nekim nemačkim kompanijama, ne bih još da preciziram o čemu se konkretno radi, ali u pitanju je proizvodnja. Znači, mi ćemo s njima razgovarati i to ćemo precizirati u narednim godinama, da se proizvodnja afirmiše ovaj deo Vojvodine. Trgovinski centri su nešto drugo. I to na neki način pospešuje proizvodnju, ali onih malih – kaže Dragan Lukač, predsednik Regionalne privredne komore Novi Sad.

Dragan Ilić dodaje da strane investicije moraju da daju konkretne rezultate, odnosno da uplaćuju porez i da uplaćuju zarada građanima.

– Dok se to ne desi, mi sad imamo u najavi dve velike investicije, jedna je Delphi Auto-moto Industry, druga je Lear, koji bi trebalo da dođe u Novi Sad. Naravno, ja kao ekonomista sam uvek za to da se dovode investitori u proizvodnom sektoru, jer to je ono što je jako bitno i važno za ekonomski razvoj – naveo je Ilić.

Sagovornici RTV-a saglasni su u tome da, bilo da su investitori domaći ili strani, građani žele da vide krajnji rezultat, a to su nova radna mesta, kako za one sa nižom i srednjom, tako i za one sa višom i visokom stručnom spremom da bi se, pre svega, smanjila brojka od oko 30.000 građana koji svake godine napuste Srbiju zbog loše privredne situacije.