Kapital traži obučene radnike
| Izvor: Dnevnik

Nesporno je da je radna snaga u Srbiji jeftina, i ta činjenica je za poslodavce veoma važna. No, i pored toga, veliki deo radnih mesta ostaje nepopunjen.
Jednostavno, današnje poslodavce interesuju praktična znanja i oni zbog toga traže „gotove“ radnike. Nivo kvalifikacije nije samo nivo obrazovanja nego i nivo stečenih veština, a mali broj onih koji su danas na evidenciji nezaposlenih može se pohvaliti praktičnim znanjem da odmah stane za mašinu ili nastavi započetu proizvodnju.

Po podacima sajta za ponudu poslova „Infostud“, na jedno radno mesto u Srbiji prijavi se čak 130 kandidata, od kojih većina nema radno iskustvo i teško može pronaći neki poslovni angažman. Sama ta činjenica jasno ukazuje – a na to skreću pažnju i na ovom sajtu – da su sva iskustva vredna jer bez njih danas teško da bilo koja nezaposlena osoba, i pored dokazanih kvalifikacija, može dobiti radno mesto. Zbog toga se nezaposleni i usmeravaju na sticanje radnog iskustva pa makar to činili i kroz volontiranje ili stažiranje za malu ili nikakvu platu.

Mnogi od preko 700.000 nezaposlenih imaju diplome, bilo fakultetske bilo srednjoškolske, ali ne i praktična znanja, a za poslodavce ništa ne znači njihov pristanak da rade za male plate jer je potrebno mnogo vremena da oni počnu da stvaraju i donose profit firmi koja im je dala radno mesto. Drugim rečima, malo je poslodavaca koji će investirati u Srbiju samo zbog toga što je radna snaga jeftina ukoliko ona nema potrebna znanja da odmah krene u stvaranje dobiti i proizvodnju.

U mnogim evropskim državama sama diploma nije garant zapošljavanja. Poslodavce interesuje šta zaposleni zna i može da radi odmah po dolasku na radno mesto, i to je zapravo jedino što su spremni da plate pa je zbog toga često zarada na takvim radnim mestima veća od one koju imaju zaposleni s visokim obrazovanjem u državnim službama. Upravo zbog toga čak i oni koji imaju fakultetske diplome često rade poslove za koje one nisu neophodne i bitne. To što rade poslove za koje se nisu školovali ih ne ometa u karijernom napredovanju na radnom mestu na kojem su i da se dodatno usavršavaju za nešto što nisu studirali. Mnogi dođu i do penzije radeći nešto što im je odredilo tržište, a ne ono što su školavanjem želeli da postanu.

foto: Kzenon/shutterstock.com Veliki problem u Srbiji je neusklađenost obrazovanja i potreba tržišta rada, ali i još duboko ukorenjeno verovanje da je merilo za zapošljavanje diploma. Niko ne može osporiti da je diploma bitna i važna za svako zanimanje, ali zbog lošeg obrazovanja ona jednostavno nije dovoljna. Zalud su uveravanja stručnjaka da se diplomom ne dokazuju stečene veštine, sposobnosti i stepen samostalnosti u radu, što je praktično sve ono što poslodavce danas interesuje. Veliki deo krivice u tome snosi i sama država, koja nije na vreme krenula da menja nacionalni okvir kvalifikacija i da ga prilagođava tržišnim uslovima i zahtevima novih poslodavaca.
Obrazovanje pre svega

Zbog kašnjenja u promeni načina obrazovanja i pripreme mladih za savremeno tržište rada, Srbija narednih godina mora ubrzano raditi na uvođenju evropskog okvira kvalifikacija, koji donosi viši nivo samostalnosti i odgovornosti školovanih kadrova. Mandatar Aleksandar Vučić najavljuje da će upravo obrazovanje biti važan deo njegovog ekspozea i budućeg programa vlade, a da suština reforme u toj oblasti mora da bude pravljenje mosta između edukacije i srpske ekonomije.

– Ne interesuje me kakva vam je diploma, već šta znate, interesuje me umete li da da postavite rotor u helikopter, popravite vodokotlić, da napišete tužbu – poručio je Vučić, dodajući da o modelu obrazovanja Srbija treba da uči od Švajcarske, Nemačke, Danske ili Austrije.