Kazahstanske kompanije zainteresovane za saradnju sa preduzećima RTB Bor, Petrohemija, Azotara, MSK i Luka Novi Sad
| Izvor: Tanjug

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je da su preduzeća iz Kazahstana zainteresovana za učešće u javno-privatnom partnerstvu, odnosno za neku vrstu saradnje, sa preduzećima kao što su RTB Bor, Petrohemija, Azotara, Metanolsko sirćetni kompleks (MSK) i Luka Novi Sad.

Knežević je, saopštilo je Ministarstvo privrede, kazao da je tokom posete državno-privredne delegacije Srbije Kazahstanu predložio učešće kazaških kompanija u privatizaciji srpskih preduzeća, jer je u portfelju Ministarstva privrede ostalo oko 170 firmi, među kojima ima dosta onih koje mogu lako da se privatizuju i budu dobre i kvalitetne na tržištu.

Ministar je ocenio da je poseta Kazahstanu bila vrlo uspešna i da su obe zemlje vrlo zainteresovane za produbljivanje ekonomske saradnje, naglasivši da se razgovaralo i o uspostavljanju dirketnog aviosaobraćaja između Astane i Beograda, To bi u velikoj meri omogućilo bolju komunikaciju među privrednicima, jer bi mogli lakše da ostvaruju svoje veze, kaže se u saopštenju.

– Za Srbiju je interesantno učešće naših građevinara u izgradnji velikih infrastrukturnih projekata u Kazahstanu -rekao je ministar privrede Srbije.

U saopštenju Ministarstva privrede se navodi i da je Knežević tokom posete državno privredne delegacije Srbije Kazahstanu potpisao sa ministrom nacionalne ekonomije Kazahstana Kuandikom Bišimbajevim, Mapu puta za unapređenje saradnje između Srbije i Kazahstana za 2017. i 2018.

Taj dokument obuhvata saradnju u oblastima privrede, poljoprivrede, kulture, omladine i sporta, što je dogovoreno i na prvom zasedanju Međuvladine komisije za ekonomsku saradnju dve zemlje, održanom u avgustu ove godine u Beogradu.