Kečap iz Donje Trnave – „Euro food“ 1. septembra otvara pogon za preradu industrijskog paradajza kod Niša
Izvor: Novosti

U selu Donja Trnava kod Niša 1. septembra zvanično će biti otvoren pogon za preradu industrijskog paradajza, vlasnika Adonisa Ladasa iz Grčke. Njegova firma „Euro food“, se četiri decenije bavi ovim poslom.

Investicija u Trnavi iznosi dva i po miliona evra. U prvoj godini, kako je planirano, biće angažovano 50 radnika i oko 200 kooperanata za proizvodnju industrijskog paradajza, a na kraju treće do 150 radnika i čak 600 kooperanata. Za početak, očekuje se proizvodnja od 20.000 tona, a kasnije čak 60.000 paradajz pirea i kečapa godišnje, koji će se izvoziti širom Evrope.

U ovaj projekat je uključena svojevremeno zapuštena Poljoprivredna zadruga u Donjoj Trnavi, koja je već zasadila oko 45 hektara industrijskog paradajza. Grčki investitor je potpisao ugovore sa ovdašnjim povrtarima koji treba da obezbede sirovinu za preradu.

– Svaki početak je težak, ali imao sam sreću da ovde upoznam dobre i vredne ljude koji su izašli u susret mojim zahtevima. Radovi na uređenju prostora zadruge idu po planu, a kada posao krene korist će biti višestruka – rekao je Adonis Ladas na prijemu kod gradonačelnika Niša Zorana Perišića.
baner1
Ono što je takođe važno, to je ponovo oživljavanje zadrugarstva u selima na teritoriji našeg grada.

Stručnjacu procenjuju da od jednog hektara pod industrijskim paradajzom može da se prihoduje 5.500 EUR, a kada se odbiju sva ulaganja u proizvodnju i primenu agrotehničkih mera, kooperantima ostaje zarada od 3.000 EUR.