Kiflice po domaćoj recepturi – Niška radionica Kiki kore neguje ručnu izradu proizvoda od testa, u planu izgradnja novog pogona
| Izvor: eKapija

Za Dušicu Tričković, vlasnicu radnje za proizvodnju kora Kiki kore iz Niša, najveći izazov je plasirati robu na tržište i ubediti kupce da pred sobom imaju kvalitetan i ručno izrađen proizvod. Međutim, za našu sagovornicu to nije bila prepreka da se upusti u preduzetničke vode – zato danas svojim primerom ohrabruje i druge žene da nemaju čega da se plaše, jer su, kako kaže, „mogućnosti i kapaciteti preduzetnica mnogo veće i jače“.

Radeći kod preduzetnika koji se bavio proizvodnjom lisnatog peciva i izučivši tehnologiju, Tričković je došla na ideju da se oproba u istom poslu, samo se osim lisnatog testa odlučila za proizvodnju kora za pite i gibanice i to po receptima iz sopstvene kuhinje, koji su se u porodici prenosili sa generacije na generaciju.

– Usavršila sam tehnologiju proizvodnje i prilagodila je današnjem vremenu, ali se uprkos napretku tehnike, proizvodi i dalje ručno izrađuju, što je jedinstveno na tržištu i vrlo značajno u današnje vreme, jer se sve više traže proizvodi koji ne sadrže aditive i konzervanse. Baš kao što su naši.

Kiki kore zapošljavale su najpre dva radnika, a napredovanjem, konstantnim radom i upornošću, danas upošljavaju šesnaest žena. U početku su imali samo mašinu za pravljenje kora, a sada četiri profesionalna miksera, dve rotacione peći, fermentacione komore, dva kombija koji se koriste isključivo za prevoz robe. Želja naše sagovornice da od male zanatske radionice stvori uspešno preduzeće koje bi trajalo generacijama se ispunila.

– Veliki izazovi su pred svakom ženom koja se upustila u preduzetničke vode. Zato je moj savet svima njima: glavu gore, gazi čvrsto i idi napred, ne odustaj.

Ilustracija Od osnivanja 2004. godine proizvodni program radnje Kiki kore se proširio, pa su danas na tržištu prepoznatljivi po kiflicama i štapićima sa susamom i makom. Proizvode iz Niša mogu kupiti i stanovnici Pirota, Dimitrovgrada, Leskovca, Kruševca, Kragujevca, Aranđelovca i Beograda, a Tričković ističe da planiraju da svoje proizvode prošire i na tržište zapadne Srbije i novopazarsku opštinu.

– Pošto se nalazimo u iznajmljenom i malom prostoru kapaciteti proizvodnje su trenutno ograničeni, pa nismo u mogućnosti da ubacimo mašine koje bi ubrzale i potpomogle rad ručne izrade i veću produktivnost. Da bismo uvećali kapacitete, za šta imamo volju i želju, potreban nam je poslovni prostor sa odgovarajućom jačinom struje i nabavka dodatne opreme koja nije skupa.

Naša sagovornica je 2013. godine dobila i nagradu Opportunity banke na konkursu „ŽENA ZA 5“ kao najuspešnija preduzetnica, a novčana sredstva u iznosu od 500.000 dinara planirali su da utroše upravo za izgradnju poslovne zgrade na sopstvenom placu, a samim tim i proširenje proizvodnje. Iako do relizacije još nije došlo, ne odustaju od ovog projekta.

– Nakon izgradnje novog objekta biću u mogućnosti da proširim kapacitete proizvodnje čime bi se stekli svi uslovi za plasiranje robe ne samo na domaćem, već i na inostranom tržištu – kaže Tričković i dodaje da sada rade na projektu kojim će iznenaditi stalne kupce, ali i privući nove.

Dušica Tričković jedna je od 26 kandidatkinja za priznanje Cvet uspeha za ženu zmaja koje dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije. Svečana dodela nagrada biće upriličena 27. oktobra u Beogradu.