Kikinda okuplja mlade programere – Digitalna škola podržava IT preduzetništvo
| Izvor: Politika

Dvadesetpetogodišnji Kikinđanin Marko Kažić prošle godine je živeo i radio u desetak zemalja, od Kine do Rusije, kao konsultant za start-ape u IT sektoru, odnosno za mlade firme koje se bave informacionom tehnologijom i posluju širom planete. Sada zajedno sa svojim prijateljima programerima radi na udruživanju mladih koji se bave informacionim tehnologijama. Vratio se u rodnu Kikindu želeći da osnuje svoju start-ap firmu.

– Moja ideja je da ovde oformimo digitalnu školu koja će omogućiti ljudima, bez obzira na to da li su u maloj ili velikoj sredini, da putem interneta uče programiranje i dizajn i da se bave IT preduzetništvom. Smatram da Kikinda ima velikih potencijala za to – kaže za „Politiku“ Kažić.

On je inicirao osnivanje Kikindske tehnološke zajednice, želeći da okupi i omogući saradnju mladih koji se bave programiranjem, dizajnom i IT preduzetništvom.

– Cilj nam je da kroz grupu razmenjujemo znanja i pomognemo jedni drugima. Zajedničkim snagama uspećemo mnogo više nego sami. Plan nam je da se sastajemo jednom mesečno i organizujemo predavanja, prezentacije radova. Organizovaćemo i radionice namenjene početnicima – dodaje naš sagovornik, očekujući da se u narednom periodu u tehnološku zajednicu, koja sada broji sedamdesetak mladih, uključe i kolege iz drugih gradova.

– Programeri mogu da rade sa bilo kog mesta na svetu. Prednosti Kikinde su blizina Mađarske i Rumunije, dobra infrastruktura, lep ambijent, a troškovi života su neuporedivo manji u odnosu na veće gradove – objašnjava Kažić.

On je sa svojim prijateljem Srđanom Panićem pokrenuo programerski projekat, koji je za jedan dan dospeo na drugo mesto globalne rang-liste popularnosti, iznad „Facebook“ i „Google“ projekata. Programski kod koji je uradio Srđan, i koji je srž njihovog projekta, zapravo je biblioteka podataka koja se koristi za bazičnu tehnologiju u firmama poput „Intela“ i „Google“-a.

Kontaktirao ih je i jedan naučnik iz NASA zainteresovan da koristi kod. Panić ističe da je za programiranje važan rad na realnim projektima i međusobno povezivanje stručnjaka.

– Nije dovoljno učiti teoriju, jer je praksa veoma važna. Povezivanje sa ljudima koji se bave ovim poslom može puno da pomogne, pa je i to jedan od razloga za osnivanje zajednice – navodi Panić.

Dvojica mladih Kikinđana studirali su informacione tehnologije, ali su napustili fakultete i samostalno se posvetili usavršavanju u toj oblasti. Marko Kažić kaže da mu to što nema fakultetsku diplomu ne predstavlja poteškoću u poslu.

– Želeo sam da na fakultetu učim o tome šta je to što će biti potrebno sutra, a ne šta je trebalo pre deset godina. Hteo sam da saznam da li mogu da napravim neki konkretan projekat, da uvidim šta se to u industriji traži i da idem ka tome – zaključuje Marko koga rad na novom projektu već iduće nedelje vodi put Estonije.