Kikindski povrtari najviše ulažu u mehanizaciju i opremu za proizvodnju – Od državnih konkursa do komercijalnih kredita

| Izvor: RTV

Povrtarima na severu Banata i ovog proleća na raspolaganju je veliki broj kreditnih linija za unapređenje proizvodnje i obnovu mehanizacije. Iako ima onih koji već godinama redovno konkurišu i ulažu u svoje zasade, postoje i oni kojima ne odgovara takav vid pomoći.

Na plantaži jednog od najvećih povrtara sa područja Kikinde, Aleksandra Svirčeva, u toku je plastenička prozvodnja paradajza, salate, kao i paprike na otvorenom prostoru. Kako bi unapredio svoju proizvodnju ponovo je konkurisao kod Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu u želji da mu odobre povraćaj sredstava koje je uložio za nabavku sistema za navodnjavanje.

– Podneo sam zahtev Pokrajinskom sekretarijatu za povraćaj sredstava od 60% ove godine i nadam se da će, uz dobro pripremljenu dokumentaciju, odgovor biti pozitivan – kaže Aleksandar Svirčev iz Iđoša.

S druge strane, jedina koja se u Kikindi bavi veoma zahtevnom i komplikovanom organskom proizvodnjom jeste Svetlana Stojanović.

Do sada je koristila kreditne linije komercijalnih banaka i retko se odlučuje na korišćenje sredstava pokrajinskih i državnih institucija.

Jedna od najnovijih pogodnosti za vojvođanske poljoprivrednike je kreditna linija za registrovana gazdinstva Razvojnog fonda AP Vojvodine, koju odlikuje niska kamatna stopa od 2%, kao i grejs period u zavisnosti od kupovine. Maksimalan iznos je deset miliona dinara.

– Imamo dugoročni kredit za investiciono ulaganje na osnovu kojeg poljoprivrednici mogu da nabave sve ono što im treba, kako novu, tako i polovnu mehanizaciju, opremu za proizvodnju, staklenike, plastenike, hladnjače, podna skladišta, kao i stočarske farme – kaže Jelena Trenkić iz Razvojnog fonda AP Vojvodine.

Kikindski poljoprivrednici, prema dosadašnjoj praksi, najviše podižu kredite za investiciona ulaganja u agraru, odnosno za kupovinu mehanizacije, plastenika i neophodne opreme.