Kina i Srbija potpisale memorandum o saradnji u poljoprivredi – Uskoro sertifikati za izvoz junećeg i jagnjećeg mesa
| Izvor: Beta

Kineski i srpski ministri poljoprivrede, Han Changfu i Branislav Nedimović potpisali su danas u Beogradu memorandum o razumevanju i saradnji u poljoprivredi, posebno o investicijama u preradu voća i mesa.

Changfu je rekao da je došao u Srbiju da bi započeo realizaciju izjave o strateškom partnerstvu predsednika Kine Xi Jinpinga i premijera Srbije Aleksandra Vučića potpisane juna prošle godine.

– Sarađivaćemo u investicijama u poljoprivredu i tehnološki razvoj, ohrabrivaćemo naša preduzeća da dođu u Srbiju – rekao je Changfu.

Dodao je da će podsticati kinesku akademiju da sarađuje sa zemunskim Instiutom za kukuruz, koji će posetiti.

Ministar Nedimović je najavio posetu delegacije kineskih privrednika prerađivačima voća i mesa u Srbiji.

– Ostaje samo još jedan korak da se završi sertifikat za izvoz junećeg i jagnjećeg mesa preko naše tri klanice, a razgovaraćemo i o izvozu mleka u prahu – rekao je Nedimović .

Najavio je da će se kineskim investitorima ponuditi izgradnja industrijskog parka kod Pupinovog mosta, na Dunavu.

Podsetimo, tokom boravka kineske delegacije u Srbiji, ministri poljoprivrede dveju zemalja posetili su opštinu Topola, obišli Oplenac, a nakon toga i fabriku za preradu voća i povrća GMP Enterprises u Jarmenovcima i Vinariju Aleksandrović u Vinči. Ministar Nedimović ocenio je da je tržište Kine velika šansa za poljoprivredne prozvode iz Srbije.