Kineska kompanija zainteresovana za ulaganje u gumarsku i hemijsku industriju u Srbiji
| Izvor: Beta

foto: I.Vukša Kineska kompanija „Huaxia Hanhua Chemical Equipment Corporation“ izrazila je danas zainteresovanost za ulaganje u gumarsku i hemijsku industriju u Srbiji.
Predstavnici te kineske kompanije sastali su se u Beogradu sa predstavnicima Privredne komore Beograda i Privredne komore Srbije, Agencije za privatizaciju i Agencije za strana ulaganja promociju izvoza Srbije (SIEPA).

Zamenik generalnog direktora te kompanije, Čen Jue (Chen Yue) kazao je da je za njihovu zainteresovanost za ulaganje u Srbiji najzaslužniji regionalni direktor Kineske razvojne banke za Balkan Vang Jašeng (Wang Yasheng), koji je prisustvovao sastanku.

Ta kompanija deo je korporacije „China National Chemical Equipment“, i radi na rukovođenju projektima i učešće na javnim nadmetanjima, a specijalizovana je za kargo transport, uvoz, izvoz, kao i snabdevanje hemijske opreme, elektromehaničkih uređaja, automatizovane opreme i hemijskih proizvoda.

Predsednik Upravnog odbora Agencije za privatizaciju Muamer Redžović kazao je da postoji mogućnosti ulaganja u Srbiju u kompanije koje će biti privatizovane, one koje će ići u prodaju po principu stečaja ili one koje su već privatizovane.

Osim kupovine kapitala, Redžović je kineskoj delegaciji ponudio mogućnost strateškog partnerstva, gde bi Srbija ponudila znanje, stručnjake, infrastruktuiru, tržište, a investitor opremu.

Redžović je predstavnicima kineske kompanije predao spisak kompanija u Srbiji koje mogu biti zanimljive za ulaganje u gumarskoj i hemijskoj industriji, poput „Azotare“, „Župe“, „Trayala“, a Čan Jue je naveo da će po povratku u Kinu razgovarati sa predstavnicima drugih sektora korporacije i javiti se sa konkretnim predlozima.
baner1
Na sastanku su predočene i brojne povoljnosti za strane investitore u Srbiji, poput poreskih olakšica za novozaposlene, „slobodnih zona“ i izvoza oslobođenog carine na rusko tržište, na osnovu sporazuma sa Ruskom federacijom.

Predstavnici SIEPA-e istakli su da je poljoprivreda u Srbiji u razvoju i predložili da kineska kompanija, koja se između ostalog bavi i proizvodnjom agrohemikalija, razmisli i o ulaganju u taj sektor.