Kineski CMEC želi da investira u preradu mesa u Srbiji
| Izvor: Beta

Kineska kompanija CMEC („China Machinery Engineering Corporation“) spremna je da investira u preradu mesa u Srbiji i prvi deo investicije u Kragujevcu mogla bi da realizuje za godinu dana, rekli su danas predstavnici kompanije na sastanku sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.
Kako se navodi u saopštenju predsednikove službe za saradnju sa medijima, Nikolić je rekao da Srbija ima značajan investicioni potencijal u oblasti industrije, ali da treba imati u vidu da poljoprivreda nije ništa manje važna.

Predsednik Srbije je istakao da država mora da obezbedi uslove za razvoj i konkurentnost poljoprivrede, jer od toga zavise i prihodi same države i dodao da će u tom poslu značajno pomoći i investicije iz Kine.

– U ključnim istorijskim momentima Srbija je imala podršku Kine i Rusije. Mi to nećemo zaboraviti i to je dokaz da se prijateljstva ne mere samo ekonomskim interesom, već i tradicionalno dobrom saradnjom – naglasio je Nikolić.

On je dodao da pored toga, Kina predstavlja značajan oslonac na putu evropskih integracija.

Nikolić je rekao da su planovi Kine za investicije u Srbiju i domaći planovi, jer pružaju snažnu podršku razvoju srpske privrede.
baner1
Predsednik kompanije CMEC Džang Čun rekao je da će druga faza radova na Termoelektrani „Kostolac“, u kojoj će biti izgrađen novi blok snage 350 megavata, početi odmah nakon potpisivanja ugovora, i pružio uveravanja da će radovi biti završeni u najkraćem mogućem roku.

– Kompanija CMEC pokazala je da ima sposobnost da završi projekat dobrog kvaliteta u optimalnom roku- naglasio je Džang. CMEC realizuje i prvu fazu projekta u Kostolcu, u okviru kojeg se obnavljaju blokovi Termoelektrane „Kostolac B“ i gradi sistem za odsumporavanje dimnih gasova.

Izrazivši spremnost za ulaganje u prehrambenu industriju, zapošljavanje domaće radne snage i angažovanje domaćih kompanija, Džang je rekao da će Kina, u okviru pilot projekta za proizvodnju hrane u Šumadijskom regionu, uložiti u proizvodnju po najsavremenijim tehnološkim i ekološkim standardima u svetu.

– Mi smo uradili studiju izvodljivosti za investiciju u fabriku za proizvodnju mesa i tražimo partnere iz prehrambene industrije – rekao je Džang.

Predsednik kompanije CMEC rekao je da je kompanija zainteresovana i za ulaganje u gasnu elektranu u Novom Sadu i investiciju u Termoelektranu „Nikola Tesla“ u Obrenovcu.