Kineski proizvođač materijala za fasade zainteresovan da investira u Jagodinu
| Izvor: Tanjug

Jagodina Privredna delegacija Kine sa 34 člana, predvođena trgovinsko-ekonomskim savetnikom Ambasade u Beogradu Džu Lianćuom i prvim sekretarom Ambasade, posetila je u petak, 18. decembra 2015. godine Jagodinu u cilju uspostavljanja privredne saradnje.

Delegaciju su ispred Fabrike traka za savremeno pakovanje italijanske kompanije „Vibac“ u Industrijskoj zoni dočekali predsednik Skupštine grada i narodni poslanik Dragan Marković-Palma i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović. Uz konstataciju da nikada veća privredno-politička delegacija Kine nije posetila Jagodinu Marković je upoznao goste sa fabrikama koje su izgrađene u Industrijskoj zoni, kao i sa onima koje se grade ili će se tek graditi.

– Ovde rade tri fabrike italijanskih kompanija, gradi se još jedna italijanska i jedna ruska, a uskoro će početi gradnju i jedan investitor iz Nemačke. Voleli bismo da ovde fabriku imaju i investitori iz Kine – rekao je Marković.

On je kineskim privrednicima objasnio da je za investitore zemljište i infrastruktura pripremljena i besplatna, a građevinske dozvole se dobijaju za jedan dan. Država je obezbedila subvencije.

– Srbija bi trebalo da iskoristi dobre prijateljske odnose sa Kinom koji su poslednjih godina na najvišem nivou, što se videlo i prilikom poste premijera Aleksandra Vučića Kini – rekao je Marković.

On je dodao da u Srbiji postoji politička i ekonomska stabilnost i izrazio očekivanje da će biti dogovora oko investiranja, ali i u drugim oblastima, pre svega kada je u pitanju turizam u Srbiji i Jagodini.

– Sa nama je privrednik koji proizvodi i prerađuje materijale za fasade, on je potencijalni investitor u Jagodini, doneo je i uzorke i spreman je na dogovor – rekao je savetnik kineske ambasade i naveo da je investicija vredna najmanje 3 mil EUR.

Džu Lianću je istakao da je kineska delegacija stigla u Jagodinu da bi sa predstavnicima lokalne samouprave unapredili prijateljstvo i ostvarili dublju ekonomsku saradnju sa Srbijom.