Kinezi planiraju proizvodnju slavina i vodovodnih armatura u Kuli – Investicija vredna 35 mil USD, posao za 500 radnika
| Izvor: Tanjug

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević potpisao je u četvrtak, 30. marta 2017. godine u Kini, Memorandum o razumevanju sa Jingom Guolingom, vlasnikom kompanije Zhejiang Kangyi Sanitary Ware iz Juhuana, koji predviđa investicije u vrednosti od 35 mil USD i zapošljavanje 500 radnika u fabrici Istra u Kuli.

Memorandum o razumevanju, koji je ministar Vukosavljević potpisao u ime Vlade Srbije, predviđa da kineski investitor u periodu od 2017. do 2020. godine realizuje poslovni poduhvat na teritoriji Republike Srbije u okviru kojeg će uložiti ukupno 35 mil USD u fabriku slavina i vodovodnih armatura u pogonima bivše fabrike slavina Istra u Kuli.

Investitor je internacionalna kompanija koja se bavi proizvodnjom visokokvalitetnih slavina, kuhinjskih i kupatilskih armatura, kao i ostale sanitarne opreme, navodi se u saopštenju ministarstva.

Planirano je da se u fabrici u Kuli sprovede kompletan tehnološki postupak, od livenja do završne obrade, a vrednost godišnje proizvodnje, koja bi najvećim delom bila namenjena izvozu, iznosila bi oko 50 mil USD.

Za ovu veliku investiciju u Srbiji kompanija ima podršku svoje provincije Žejiang i administracije u Pekingu u okviru projekta Novi put svile.

Kineski investitor prethodno je obavio razgovore u Ministarstvu privrede, Razvojnoj agenciji Srbije, Pokrajinskoj Vladi i Opštini Kula, a u koordinaciji sa ambasadom NR Kine u Beogradu. S obzirom na to da je reč o industrijskom pogonu i zapošljavanju velikog broja radnika, kao i da sličan pogon ne postoji u širem regionu, projekat je dobio podršku na svim nivoima, ističe se u saopštenju.