Kinezi žele da ulažu u automobilsku industriju u Kragujevcu
Izvor: eKapija

Kragujevac je u utorak (3. februara 2015. godine) bio domaćin delegaciji kineske pokrajine Liaoning, grada Dandonga i kompanije „SG Automotive group – Huanghai motors“. Gosti iz Narodne Republike Kine razgovarali su sa predstavnicima lokalne samouprave, Privredne komore i Grupe „Zastava vozila“ o mogućnostima saradnje i značajnim investicijama, objavljeno je na zvaničnom gradskom sajtu.

– Ova poseta je rezultat dugogodišnjeg prijateljstva i saradnje između Kine i Srbije – rekao je Wang Liwei načelnik Sektora za spoljnu trgovinu i privrednu saradnju Liaoninga. – To je novi impuls razvoju ekonomske i trgovinske saradnje naše dve zemlje, podrška i oslonac. Došli smo isključivo zbog automobilske industrije, ali smo istovremeno iskoristili priliku da se upoznamo sa situacijom u Kragujevcu, mogućim ulaganjima u infrastrukturu kao i druge privredne oblasti. Naša Vlada uz pomoć svih svojih mehanizama i pozitivnih propisa učiniće sve što je moguće da olakša i ubrza saradnju sa budućim partnerima na ovim prostorima.

– U Kragujevcu očekujemo velike investicije iz Kine – istakao je gradonačelnik Radomir Nikolić. – Predstavili smo potencijale Kragujevca i uslove koje država nudi investitorima u Srbiji, tako da verujem da ćemo ostvariti ozbiljnu saradnju u skorijem periodu. Iako naša dva naroda povezuje prijateljstvo, prema Nikolićevim rečima, svako prijateljstvo potrebno je ojačati ekonomskim vezama. Izuzetno nam je drago što su odabrali Srbiju kako bi odavde krenuli u osvajanje tržišta Evrope.
baner1
Kragujevac, kazao je Nikolić, treba da bude mesto gde će stacionirati svoja građevinska preduzeća.

– Ponudili smo investitorima iz Kine ozbiljne projekte koje država ovde planira da realizuje i očekujem prvi konkretan dogovor već krajem godine – naveo je gradonačelnik Kragujevca.