Klasteri jedan od glavnih stubova razvoja privrede – Biti uspešan znači biti blizak sa raznim industrijama
| Izvor: Tanjug

Biti uspešan u današnje vreme znači biti blizak sa različitim industrijama i gledati u budućnost, poručeno je danas sa konferencije o međusektorskoj saradnji i umrežavanju.

Državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je, na konferenciji Business bridges 2016. u organizaciji Asocijacije Srpskih Klastera (ASKA), izjavila da resorno ministarstvo ima uspešnu saradnju sa klasterima na novoj strategiji za razvoj industrije informacionih tehnologija (IT), i da će se ta strategija vrlo brzo naći u proceduri.

– Mi pripremamo ovaj dokument za Vladu i verujemo da će zajedno sa Akcionim planom ovaj dokument biti usvojen u narednom periodu, najkasnije u narednih mesec dana – izjavila je Matić.

Ova strategija je, kako kaže, već u izvesnoj meri skrenula pažnju javnosti na značaj industrije informacionih tehnologija, a Ministarstvo je u vezi s tim predložilo mere koje će doprineti ubrzanom razvoju ove industrije, ali i ubrzanom privrednom i ekonomskom razvoju Srbije.

Matić je istakla značaj međuresorne i sektorske saradnje, koja, kako navodi, zapravo predstavlja preduslov za razvoj novih oblasti.

Saradnja između privrede i organa javne vlasti u donošenju strategije i zakona je, prema njenoj oceni, od ključnog značaja, a zakonska regulativa je dobra samo ukoliko ona u sebe inkorporira potrebe privrede i udruženja.

Resorno ministarstvo je, kako kaže, fokusirano na nekoliko mera, među kojima su razvoj ljudskih potencijala, zatim fiskalna politika, poreske mere, kao i pomoć našim firmama prilikom predstavljanja na stranim tržištima.

U ime Privredne komore Srbije (PKS) učesnicima se obratila Jelena Jovanović koja je navela da je cilj PKS da populariše industriju informacionih tehnologija. Zakonski okvir se, prema njenim rečima, poboljšao, ali i dalje imamo problema.

Menadžer NiCAT klastera Goran Mladenović je govorio o tome kako se ekonomija menjala kroz istoriju, ali i o tome kako nam je danas dostupno znanje najuspešnijih ljudi na planeti i kako je danas moguće imati klijente iz bilo kog dela sveta.

Vizija asocijacije ASKA je, kako je istakao, ekonomski jaka Srbija u kojoj su klasteri jedan od glavnih stubova razvoja, dok je misija Asocijacije povezivanje različitih industrijskih grana, umrežavanje, i otvaranje novih mogućnosti. Klaster, prema njegovim rečima, otvara vrata firmama, ali je na njima da budu aktivno uključene.