Ko neće smeti da otvari firmu – Počela rasprava o Zakonu o privremenim ograničenjima prava
Izvor: eKapija

Ministarstvo privrede započelo je u petak (28. novembra 2014. godine) javnu raspravu o Nacrtu zakona o privremenim ograničenjima prava. Ovim zakonskim aktom se utvrđuju osnovi za privremeno ograničenje prava obavljanja privrednih i drugih delatnosti licima koja zloupotrebljavaju pravo osnivanja preduzeća, registruju novi biznis, pri čemu aktuelnu kompaniju ostavljaju u problemima, otvaraju novu i na nju prenose poslovanje.

Ministarstvo predlaže ovaj zakon u cilju stvaranja institucionalnih i infrastrukturnih preduslova za povećanje transparentnosti i pravne izvesnosti u privrednom sistemu, borbe protiv kriminalnih i prevarnih radnji putem zaštite prava i interesa trećih strana u poslovnom sektoru, kao i sprečavanje širenja „začaranog kruga“ dužničko-poverilačkih odnosa.
baner
Cilj predloženog zakonskog rešenja je otklanjanje problema koji postoje u dosadašnjoj praksi, ali i preventivno delovanje na privredne subjekte da izvršavaju obaveze na vreme, jer će privremeno ograničenje prava uzrokovati njihov lošiji rejting, navedeno je u saopštenju Ministarstva privrede.

Zakon će omogućiti formiranje registra koji danas ne postoji i koji će omogućiti razmenu podataka između nadležnih organa i institucija.

Javna rasprava o Nacrtu zakona organizuje se od 28. novembra do 17. decembra 2014. godine.

Izradu novog zakonskog rešenja i formiranje registra pomogla je Vlada Kraljevine Norveške kroz projkat „Uspostavljanje i implementacije registra diskvalifikovanih lica“.