Koje su obaveze turističkih agencija u slučaju elementarnih nepogoda?
| Izvor: Novosti

U slučaju vanrednih okolnosti, u koje spada i požar, agencije su dužne da turiste premeste iz hotela ili mesta u kome borave. To posebno važi ukoliko postoji neposredna opasnost po bezbednost gostiju ili su im ugroženi životi. Tada ova obaveza nosi oznaku „hitno“.

Ovako je za „Novosti“ Aleksandar Seničić, direktor Yute, objasnio proceduru ukoliko srpske turiste na letovanju zadesi elementarna nepogoda, slična onoj kada je u subotu vatrena stihija zahvatila šumu u blizini ekskluzivnog letovališta Porto Karas, nedaleko od Neos Marmarasa na Sitoniji.

U konkretnom slučaju, prema njegovim rečima, nije bilo potrebe za evakuacijom. Požar je lokalizovan posle četiri sata, a u gašenju je učestvovalo pet aviona i dva helikoptera.

– Srpski turisti koji letuju na Halkidikiju su, posle subotnjeg požara, dobro i nastavljaju odmor. Niko od naših državljana koji je otišao preko turističkih agencija nije tražio da se vrati u Srbiju – naglasio je Seničić.

Iako se neposredno po izbijanju požara pojavila informacija da su srpski i makedonski turisti zarobljeni na jednoj plaži, ispostavilo se, na sreću, da to nije tačno.

– Trenutno se na Halkidikiju odmara između 25.000 i 30.000 turista, a do kraja sezone u svim letovalištima, uključujući i ostrva u Grčkoj, očekuje se i pola miliona gostiju iz Srbije. Bezbednost naših građana je na prvom mestu, ali u ovom slučaju nije bilo potrebe za preduzimanjem dodatnih mera.

Seničić je istakao da je turistima mnogo lakše kada putuju u organizovanim grupama nego u individualnoj režiji, upravo zbog reagovanja u vanrednim okolnostima.