Kombi prevoznici „od vrata do vrata“ traže od države da ih legalizuje – Pristaju i na dodatne obaveze
| Izvor: Novosti

Bura nastala zbog približavanja 14. februara, krajnjeg roka za ukidanje kombi prevoza, tišti hiljade onih koji od ovog posla žive. Udruženje Kombi prevoz putnika, koje okuplja 25 agencija sa oko 1.000 radnika, moli državu da ih sasluša i uvede u legalni tok. Pristaju i na nove namete. U suprotnom, prete da će blokirati ulice.

Kako objašnjavaju iz udruženja, veliki problem je što se prema Zakonu o prevozu putnika ovaj vid prevoza tumači kao nelegalna radnja. Najjači argument nadležnih je da su ova vozila – nebezbedna.

– Nisu mogli da provere da li naši vozači voze više sati nego što je to propisano i da li tokom putovanja prekoračuju brzinu – objašnjava Aleksandar Simić, predsednik ovog udruženja. – Ali to možemo da rešimo tako što će nas novim propisom obavezati da u svaki kombi stavimo tahograf.

Simić dodaje da zabranu zbog nebezbednosti obara statistika. U poslednjih šest godina zabeležen je samo jedan smrtni slučaj u udesu u kojem je učestvovao kombi. Zamerano im je da i vrata tokom vožnje mogu da otvore putnici.

– Možemo to tehnički da sredimo tako da samo šofer može da rukuje vratima – kaže Simić. – Imamo prijavljene firme, plaćamo porez, vozače. Zaposlićemo i dodatne profesionalce koji imaju dozvolu za C i D kategoriju, plaćaćemo osiguranje putnika, izdavaćemo karte, pristajemo i na češće provere ispravnosti vozila i lekarske preglede vozača.

Svesni da nelegalno prevoze putnike, članovi udruženja priznaju i da se često nađu u škripcu sa policijom. „Plavci“ ih tada „blago“ kažnjavaju upravo zbog nedostatka zakonske regulative. Skinu im tablice, koje mogu da uzmu posle nedelju dana i nateraju ih da istovare putnike na najbližoj stanici.

Prevoznici tvrde da su u poslednje četiri godine više puta slali pisma i mejlove na adresu Ministarstva saobraćaja i Agencije za bezbednost saobraćaja. Niko ih, kako tvrde, nije ozbiljno shvatio, popričao o ovom problemu i pokušao da nađe sa njima zajedničko rešenje.

Nisu za Evropu

Obavljanje javnog prevoza putnika, u domaćem i međunarodnom saobraćaju, podrazumeva ispunjavanje strogih uslova vezanih za bezbednost saobraćaja, poslovnu, finansijsku i tehničku sposobnost tih pravnih lica – napominju u Ministarstvu saobraćaja.

– Evropski propisi koji uređuju vreme rada i odmora vozača i propisi kojima se uređuje pristupanje tržištu međunarodnog linijskog prevoza se odnose samo na autobuse, a to su vozila koja imaju više od devet mesta za sedenje uključujući i mesto za sedenje vozača, a ne na putnička vozila.