Kompanija Aleva osvaja rusko tržište – U 2016. izvezena roba vredna više od 1 mil EUR
| Izvor: Dnevnik

Prehrambenu industriju AD Aleva u Novom Kneževcu posetilo je 25 privrednika iz Rusije, gde su im nakon obilaska proizvodnih pogona predstavljeni potencijali kompanije, koja ima preko 350 zaposlenih i ostvaruje godišnju proizvodnju vrednu 20 mil EUR, od koje se preko 40% izvozi, značajnim delom i na tržište Rusije.

Iako je paprika simbol novokneževačke fabrike, Aleva je razvila proizvodni program novim jednostavnim i praktičnim instant proizvodima, namenskim dodacima jelima, dehidrisanim supama, univerzalinim začinom i drugim artiklima, koji su konkurentni i na svetskom tržištu.

Poseta ruskih privrednika sa kompanijom Fort Trade Food na čelu, koja je partner novokneževačke kompanije i distributer njenih proizvoda i jedan je od najvećih distributera instant i dehidrisanih proizvoda, prehrambenih koncentrata, začina i konzervisanih proizvoda na području Ruske Federacije, usledio je na poziv Aleve.

Ova ruska kompanija posluje od 1995. godine, a proizvode partnera sa kojim posluje plasira u više od 110 gradova posredstvom više od 1.000 regionalnih partnera, a u poseti Srbiji od 9. do 12. septembra su vlasnici partnerskih kompanija poddistributera.

– Naša saradnja je počela pre godinu i po dana i u tom periodu uspeli smo polovinu Alevinih proizvoda da plasiramo na rusko tržište. Naš plan je da u sledećem periodu od godinu dana svi proizvodi Aleve budu prisutni na ruskom tržištu od Kaljingrada do Vladivostoka, uključujući i Krim – kaže generalni direktor kompanije Fort trade food Konstantin Poljevoj.

Iz pogona novokneževačke Aleve ponuda domaćem i inostranom tržištu je 150 proizvoda, a zamenik generalnog direktora Aleve Goran Aleksić ističe da će se u ovoj godini ostvariti izvoz u Rusiju vredan preko 1 mil EUR, ali da se već u idućoj godini očekuje nekoliko puta veći izvoz na rusko tržište.

Aleksić dodaje da je na ruskom tržištu na veoma dobar odziv naišao dodatak jelima „kulinat“, kao i druge grupe specijalizovanih začina i slatki program.