Kompanija Aunde počela izgradnju nove fabrike u Jagodini – Italijani zapošljavaju još 400 radnika
Izvor: Tanjug/Beta

Ministarstvo privrede i proizvođač automobilskih komponenti italijanska kompanija Aunde Srb potpisali su ugovor o izgradnji još jedne fabrike te kompanije u Jagodini. Ministarstvo privrede za novu fabriku Aunde odobrilo je subvenciju od 3.461 EUR posticaja po zaposlenom.

Ugovor su potpisali državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović i vlasnik Aunde Srb Enriko Vernjano, a zatim je postavljen i kamen temeljac za novu fabriku, u kojoj će biti zaposleno još 400 radnika.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija do sada isplatila sve svoje obaveze, odnosno 1,2 mil EUR, a da su današnjim ugovorom predviđene subvencije za Aunde nešto veće od 1 mil EUR.

Prvi pogon Aunde u Jagodini otvoren je 2014. godine i zasad zapošljava 253 radnika. Tu se šiju navlake za sedišta za Fiat, a prema rečima direktorke fabrike Jasne Vlajović, planira se i priozvodnja za kompanije Iveco i Mercedes.

Predsednik skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma rekao je ranije da će nova hala biti završena u aprilu iduće godine, a nalaziće se u industrijskoj zoni, oko 500 metara od autoputa i železničke pruge na Koridoru 10.

Marković je dodao da će u januaru u ovoj industrijskoj zoni početi izgradnja i fabrike jedne nemačke kompanije, koja je sadašnji dobavljač reprodukcijskih materijala fabrike Confezione Andrea Serbia, za proizvodnju automobilskih cerada. To je prva italijanska fabrika u Jagodini koja je otvorena u proleće 2013. godine i zapošljava oko 600 radnika.

Italijanska kompanija ima 82 fabrike u 25 država i zapošljava oko 12.000 radnika.