Kompanija iz Beča otvara fabriku u Novoj Pazovi – Veliki potencijali za saradnju Srbije i Austrije
| Izvor: Beta

Austrija i Srbija imaju potencijala za saradnju u oblasti poljoprivrede, energetike, zaštite životne sredine i infrastrukture, ali je neophodno bolje povezivanje i međusobno upoznavanje kompanija, izjavio je u sredu, 22. juna 2016. godine, predsednik Upravnog odbora Senata privrede Srbije Ivan Gros. On je na konferenciji za novinare rekao da je u cilju unapređenja privredne saradnje Srbije i Austrije, pre dve godine osnovan i Senat privrede, nezavisna institucija koja se finansira od svojih članova, među kojima su vodeće ličnosti iz oblasti privrede, nauke, medija i kulture, kao i predstavnici iz domena politike, diplomatije i javnog života.

Prema rečima Grosa, u Austriji, ali i Nemačkoj, zemlje koja stoji iza Senata privrede Austrije, postoji veliko interesovanje za ulazak na tržište Srbije, a to će otvoriti i nova radna mesta.

Gros je kao primer uspešnog povezivanja dve zemlje naveo da se očekuje da već naredne godine jedna kompanija iz Beča u Novoj Pazovi otvori fabriku koja proizvodi specijalne napitke koji služe kao dodatak ishrani i u kojoj bi u samom startu bilo zaposleno 100 ljudi, a njihov broj bi se i povećavao, u zavisnosti od obima posla.

On je naglasio i da Srbija može da koristi iskustva Austrije u poljoprivredi, jer je ta zemlja vodeća u Evropi sa više od 20.000 poljoprivrednih gazdinstava i pola milijardi hektara zemljišta za organsku proizvodnju hrane, a i veliki deo subvencija za poljoprivredu Austrija ulaže u ruralni razvoj.