Kompanije u Srbiji prepoznaju značaj interneta u poslovanju – Kao i u EU, 75% preduzeća ima svoju veb stranicu
| Izvor: Euractiv

Vebsajt ima tri četvrtine preduzeća u Evropskoj uniji, kao i u Srbiji, gde 40% firmi naručuje proizvode preko interneta ali samo 30% ih tako i prodaje. Istovremeno u EU 39% preduzeća koristi društvene medije a više od tri četvrtine ih upotrebljava da izgradi „imidž“ i proda svoje proizvode.

U 2015. godini u Makedoniji je sajt imalo nešto više od polovine preduzeća (52%) a u Turskoj 65%.

Kada je reč o Srbiji, u 2015. godini je vebsajt imalo u Beogradu 83,3% preduzeća, Vojvodini 71,5% a u centralnoj Srbiji 69,1%, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku Srbije (RZS).

RZS navodi i da je 2014. u Srbiji 40% preduzeća naručivalo proizvode ili usluge preko interneta. Istovremeno je međutim samo nepunih 30% primalo porudžbine (isključujući imejl porudžbine) preko interneta.
Internet priključak je u 2015. u Srbiji imalo 99% preduzeća a 98% ima širokopojasnu konekciju. Takođe 94,5% preduzeća u Srbiji koristi elektronske servise javne uprave, pokazuju podaci RZS-a.

Popularnost društvenih mreža
Među četiri najpoznatije kategorije društvenih medija – društvene mreže („Facebook“, „LinkedIn“), mikroblogovi („Twitter“, „Present“), vebsajtovi za deljenje sadržaja („YouTube“, „Flickr“) i viki sajtovi za razmenu znanja, najpopularnije u EU su društvene mreže.

Društvene medije 79% kompanija u EU koristi da izgradi „imidž“ ili da proda proizvode. Takođe, 52% preduzeća kaže da upotrebljava društvene medije da čuje komentare potrošača ili da odgovori na njihova pitanja kako bi unapredilo usluge.

Istovremeno, 26% kompanija koje koriste društvene medije očekuje da se potrošači uključe u razvoj proizvoda ili inovacije, što odgovara 10% svih preduzeća u EU.