Kompleksna birokratija odlazi u istoriju – U pripremi jedinstveni javni registar administrativnih procedura
| Izvor: Tanjug

Pomoćnik ministra privrede Katarina Obradović Jovanović izjavila je u petak, 10. juna, da je započeta izrada jedinstvenog javnog registra administrativnih procedura i ostalih uslova poslovanja, koji će značajno olakšati privrednicima i omogućiti „giljotinu propisa“.

– Počela je realizacija veoma ambicioznog projekta da se popišu sve procedure u kojima se privredni subjekti obraćaju državnoj upravi, bilo da su u pitanju dozvole, saglasnosti,rešenja i drugo – rekla je Obradović Jovanović.

Ona je dodala da je cilj da propisi budu lako razumljivi, kao i da će se stvoriti osnova za ukidanje nepotrebnih procedura.

Katarina Obradović Jovanović je u Palati Srbija, gde je predstavljen Izveštaja o sprovođenju evropskog akta o malim preduzećima na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, rekla da je u tom izveštaju najbolje ocenjena Srbija, zajedno sa Turskom i Makedonijom.

– Taj akt predstavlja evropsku politiku razvoja sektora malih i srednjih preduzeća (MSP),a za zemlju kandidata kao što je Srbija to je veoma važan dokument i naša obaveza je da ga sprovodimo – istakla je pomoćnica ministra.

Navedeni akt se sprovodi već više godina i sadrži 10 smernica šta treba uraditi da bi poslovno okruženje za MSP bilo povoljno, a najveći rezultat biće postignut sprovođenjem aktivnosti u okviru Godine preduzetništva, koja je proglašena u Srbiji tokom 2016.

Šef Sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat izjavio je da EU ima pristup proširenju koji utvrđuje tri prioritetne zone – vladavinu zakona, reformu javnog sektora i ekonomske reforme.

– Ovaj izveštaj nam pruža dobre savete kako da idemo napred, ali i da vidimo koja su ograničenja. Takođe, na osnovu njega pravimo procenu koliko se prilagođavamo evropskim standardima kada je reč o malim preduzećima – rekao je Janmat.