Konkurs za zapošljavanje 500 zdravstvenih radnika u januaru 2017.
| Izvor: Tanjug

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je cilj ministarstva da se u narednih pet do deset godina stvori nova generacija mladih lekara, vrhunskih stručnjaka, koji drugačije razmišljaju i mogu da zamene one koji odlaze u penziju. U intervjuu za Tanjug Lončar je rekao da će konkurs za 500 zdravstvenih radnika, čije je zapošljavanje odobreno krajem godine, biće raspisan tokom januara, te naglašava da više neće moći da se ide strategijom da neko ode u penziju, pa tek onda da se zapošljavaju novi kadrovi.

– U penziju ode specijalista sa ogromnim iskustvom, a mi na birou nemamo nekog sličnog njemu, već ljude koji su tek završili fakultete – naveo je Lončar, dodajući da se mora razmišljati o tome ranije kako se ne bi desilo da se uloži novac u nove bolnice i opremu, a da tu nema ko da radi.

Podseća da je za manje od dve godine zaposleno 3.384 medicinska radnika od toga više od 1.600 lekara, a odobreno je više od 4.000 specijalizacija, te da će taj trend zapošljavanja biti nastavljen i dalje.

– Cilj je da se stvori nova generacija lekara koji će da razmišljaju drugačije. Ne možemo da im omogućimo plate koje bi imali da rade u inostranstvu, ali možemo dobre uslove za rad – precizirao je Lončar i naglasio da će, u skladu sa najavama premijera, kako se bude oporavljala državna kasa plate zaposlenima u zdravstvu biti povećavane.