Kromberg & Schubert gradi fabriku autodelova u Kruševcu vrednu 29 mil EUR – U planu zapošljavanje 4.000 radnika
Izvor: Beta

Nemačka kompanija Kromberg & Schubert potpisuje sa Vladom Srbije i Gradskom upravom Kruševca sporazum o izgradnji fabrike u tom gradu, koja će proizvoditi kablove za autoindustriju.

Proizvodnja u fabrici će, prema ranijim najavama, početi iduće godine i u njoj će u početku biti posla za 1.200 radnika, a kasnije će zapošljavati 4.000.

Pogon će biti na lokaciji površine 5,2 hektara, a obaveza gradske uprave je da nemačkoj kompaniji obezbedi još 1,4 hektara koji su sada u vlasništvu države.Nemačka kompanija Kromberg & Schubert potpisala je sa Vladom Srbije i Gradskom upravom Kruševca sporazum o izgradnji fabrike u tom gradu u kojoj će proizvoditi kablove za autoindustriju.

Vlada je za tu investiciju od oko 29 mil EUR dala podsticaje u vrednosti 9,5 mil EUR. U fabrici, koja bi trebalo da počne da radi iduće godine, biće zaposleno 2.500 radnika, a kasnije još 1.500.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da su i druge zemlje nemačkoj kompaniji nudile podsticaje, ali da je on ponudio za 5% povoljnije uslove.

– Srbija je pobedila konkurenciju i opet će za 10% ponuditi bolje uslove od zemalja u regionu ako Kromberg & Schubert odluči da otvori još neku fabriku u Srbiji – rekao je Vučić i pozvao vlasnika te kompanije da razmilisli o otvaranju pogona u Kraljevu, Kragujevca ili Jagodini.

Ugovor o dodeli podsticaja za izgradnju fabrike potpisali su ministar privrede Goran Knežević i vlasnik kompanije Hans Oto Kromberg, a Memorandum o ulaganju u Kruševac gradonačelnik tog grada Dragi Nestorović i predstavnici kompanije.

Grad Kruševac je za izgradnju fabrike obezbedio parcelu od 6,2 hektara na lokaciji Konjički klub na Starom aerodromu i obezbedio prateću infrastrukturu, neophodne priključke za početak gradnje, realizaciju projekta i početak rada budućih postrojenja. Kako je navedeno pismu o namerama, koje je investitor uputio Gradu, u prvoj fazi gradiće se 18.000 kvadrata proizvodnog pogona i 3.000 kvadrata za administraciju.

Kromberg & Schubert je porodična kompanija koja se bavi automobilskim komponentama, a vodeći je globalni dobavljač žičnih sistema, kablova i proizvoda tehnologije brizganja. Zapošljava više od 38.000 radnika na više od 30 mesta u svetu.