Kromberg & Shubert izabrao Kruševac zbog radne snage – U Leskovcu Yura već najavljuje širenje
| Izvor: Jugmedia

Menadžment nemačke kompanije Kromberg & Shubert, koja proizvodi kablove za automobilsku industriju, nije izabrao Leskovac za svoju fabriku sa 4.000 radnih mesta zbog kompanije Yura.

Nemci su otišli u Kruševac iako su Leskovčani nudili bolje komunalne uslove jer, kako prenosi Jugmedia, „samo saznanje da će se Yura širiti u narednih 4 do 5 godina, odvratilo je Nemce od investicije, pre svega zbog konkurencije oko radne snage, jer te firme imaju identične proizvodne programe“.

Njihova praksa je da ne grade fabriku bliže od 80 kilometara od konkurencije.

Predsednik borda kompanije Kromberg & Shubert sa saradnicima boravio je u Leskovcu dva dana. Obišao je nekoliko lokacija. Pokazalo se, međutim, da Leskovac nema prostor za tako veliku kompaniju koja je tražila 6,5 hektara, pa je ponuđena lokacija Zelena zone, kompletno komunalno opremljena.

To je podrazumevalo izmenu PGR-a u najkraćem roku od 6 meseci, a što se tiče zemljišta, ono je kompletirano prilazom, vodom, strujom i kanalizacijom.

Nemci su, rekao je izvor portala Jugmedia, bili oduševljeni prijemom i samim gradom, pa je, čak, predsednik borda izjavio da bi voleo da živi u gradu na Veternici. Ipak, posle nekoliko nedelja stigla je odluka da će svoju fabriku graditi u Kruševcu, a konačna odluka pala je u Vladi Srbije.