Kromberg&Schubert spreman za otvaranje nove fabrike u Kruševcu – Grad izdao upotrebnu dozvolu

U novoizgrađenoj fabrici Kromberg&Schubert prošle nedelje na jarbole su podignute zastave te kompanije, Srbije i Nemačke. Iako iz nemačke kompanije još ništa ne saopštavaju, čekajući na svečanost otvaranja, nije nepoznato da je gradska uprava Kruševca ovih dana izdala upotrebnu dozvolu za novosagrađenu fabriku i da u njoj već radi nekoliko stotina radnika.

Novopodignuta fabrika Kromberg&Schubert ima nešto više od 24.000 kvadratnih metara, na površini od 2,1 hektara, a proizvodiće autodelove, odnosno kablovske sisteme za automobilsku industriju. Prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prilikom obilaska radova na izgradnji u junu 2017. godine, u planu kompanije bilo je zapošljavanje 300 radnika u 2017, što je i ostvareno, zatim oko 600 do marta 2018, a u narednih pet godina još 2.500 ljudi, „dok je cilj Vlade Srbije da broj zaposlenih poraste i na 4.000“ u drugoj fazi, kada se očekuje da pogoni budu prošireni za još 12.000 m2.

Vrednost realizovane investicije je oko 29 mil EUR. Od toga, Vlada Srbije obezbedila je podsticajna sredstva od 9,5 mil EUR, a lokalna zajednica je besplatno ustupila investitoru zemljišnu parcelu, uz dodeljivanje infrastrukturnih priključaka.

Na prošlogodišnji oktobarski konkurs za prijem 400 radnika javilo se više od 4.000 kandidata. Za većinu onih koji su primljeni organizovana je osnovna obuka u fabrici Kromberg&Schubert u Bitolju, dok su novoprimljeni za specijalna radna mesta obučavani, tri do šest nedelja, u fabrici te kompanije u rumunskom gradiću Nadabu, blizu Arada.

Nova fabrika nemačkog investitora, prema nezvaničnim saznanjima Politike, trebalo bi da bude otvorena do kraja marta.