Kruševac dobio zemljište koje planira da ustupi nemačkom investitoru – Kromberg&Schubert ulaže 29 mil EUR

Kruševac dobio zemljište koje planira da ustupi nemačkom investitoru – Kromberg&Schubert ulaže 29 mil EUR
| Izvor: Beta

Predstavnici grada Kruševca i Republičke direkcije za imovinu danas su potpisali ugovor o prenosu vlasništva na grad parcele koja čini deo zemljišta na lokaciji Konjički klub, na Starom aerodromu, koje će Kruševac dati budućem investitoru, kompaniji Kromberg&Schubert.

Gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović kazao je da je ta parcela od 1,4 hektara deo ukupne parcele od 6,2 hektara koju grad daje investitoru u trajno vlasništvo. – To je ono na šta se grad obavezao, a prateća infrastruktura, što je takođe obaveza grada, svi priključci neophodni za početak gradnje, realizaciju projekta i početka rada budućih postrojenja su obezbeđeni – rekao je Nestorović.

Na taj način, dodao je, obezbeđeni su svi uslovi za potpisivanje krovnog ugovora, što bi trebalo da se desi u Kruševcu 21. oktobra u prisustvu premijera, predstavnika Vlade, investitora i predstavnika grada.

Nemačka kompanija Kromberg&Schubert, čiji je dolazak u Kruševac najavljen sredinom godine, odlukom vladinog Saveta za ekonomski razvoj našla se među nekoliko kompanija koje će dobiti podsticajna sredstva namenjena investitorima koji otvaraju nova radna mesta.

Prema podacima navedenim u pismu o namerama koje je investitor uputio gradu, u prvoj fazi gradiće se 18.000 kvadratnih metara proizvodnog prostora i 3.000 za administraciju. Tokom pet godina, koliko traje prva faza, posao će dobiti ukupno 2.500 radnika, a ukupna investicija će iznositi gotovo 29 mil EUR.

U drugoj fazi, od 2022. godine, namera investitora je da u zavisnosti od razvoja na tržištu i troškova tokom prve faze, fabriku proširi za još 12.000 kvadratnih metara i zaposli dodatnih 1.500 radnika.

U pitanju je nemačka porodična kompanija koja se bavi automobilskim komponentama i koja je vodeći globalni dobavljač žičanih sistema i kablova. Zapošljava 38.000 ljudi na više od 30 lokacija širom sveta.

Pročitajte takođe

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *