Kruševac rešava nezaposlenost privlačenjem investitora – Nemci i Česi zainteresovani za ulaganje
| Izvor: Beta

Veliki broj nezaposlenih i brojna preduzeća koja su otišla u stečaj gorući su problemi Kruševca, a lokalna samouprava pokušava da ih reši obezbeđivanjem povoljnih uslova za dolazak investitora, rekao je gradonačelnik Dragi Nestorović.

On je u petak, 16. septembra, prisustvovao sednici kruševačkog Veća samostalnih sindikata i tom prilikom istakao da je Kruševac postao interesantan za investitore i da bi krajem meseca u Vladi Srbije trebalo da budu održani sastanci s nemačkom kompanijom koja je odlučila da u tom gradu otvori fabriku autokablova, kao i sa češkom Tatrom koja je zainteresovana za kupovinu IMK 14. oktobar.

Gradonačelnik Nestorović je naveo da Kruševac nije imao odgovarajuće lokacije i opremljenu industrijsku zonu koju bi ponudio investitorima, pa je ove godine sredstvima iz budžeta kupljena jedna lokacija, a nemačkom ulagaču ponuđena je lokacija Stari aerodrom, koju je on prihvatio.

Problem je, kako je dodao, i u tome što pojedina preduzeća koja su u stečaju, a imaju dobre lokacije, ne oglašavaju prodaju.

– Grad Kruševac je spreman da učestvuje u nadmetanjima za kupovinu tih lokacija – rekao je Nestorović, podsetivši da je pre više do dve godine Skupština grada izglasala odluku o kreditnom zaduživanju za kupovinu jedne lokacije, ako se investitor za nju odluči.

Predstavnici kruševačkog Samostalnog sindikata podsetili su da je tokom protekle dve godine od osam preduzeća koja su bila u restrukturiranju šest otišlo u stečaj, kao i da je za jedno usvojen unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR), a da se za još jedno to očekuje.