Krušik ima ugovorene poslove i za 2019. – Kompanija očekuje najbolju godinu u istoriji

Krušik ima ugovorene poslove i za 2019. – Kompanija očekuje najbolju godinu u istoriji

Sklopljeni ugovori garantuju uposlenost valjevskom Krušiku čak i u 2019. godini, kaže direktor HK Krušik Mladen Petković i dodaje da je kompanija zadržala deo starog programa proizvodnje, ali i uvela novi, prenosi portal Vamedia.

– Raketa dometa 285 kilometara za „šumadiju“ je naše delo, kao i rakete „plamen“ 122 i 128 milimetara za višecevni bacač „morava“. Pored proizvoda iz minobacačkog programa po kome je Krušik poznat širom sveta, sada imamo i potpuno nove proizvode iz raketnog programa. Osim pomenutih, tu su i raketa GRAD produženog dometa do 40 kilometara, modernizovana raketa „oganj“, modernizovana vođena „maljutka“ sa tandemkumulativnom i termobaričnom glavom, a počeli smo proizvodnju i artiljerijskog projektila 155 milimetara za „noru“. Do kraja ove godine očekujemo početak i serijske proizvodnje rakete vazduh-zemlja S-8 – rekao je Petković.

Da Krušik polako ali sigurno zauzima lidersku poziciju u odbrambenoj industriji svedoči i podatak da više od 70 zemalja kupuje njihove proizvode, a među kupcima su SAD, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Vijetnam.

– Lane smo imali izvoz od 50 mil USD, ali s obzirom na ugovorene ovogodišnje poslove, očekujemo da ostvareni rezultat bude najbolji u celoj istoriji Krušika. Fabrika je 80-tih godina prošlog veka, u vreme najveće ekspanzije, imala izvoz od 76 mil USD, ali je tada u njoj radilo 9.000 ljudi. Mi planiramo da sa više od 2.500 zaposlenih dostignemo 80 mil USD i tako realizujemo najveći izvoz u istoriji – objašnjava Petković.

Pored proširenja proizvodnog asortimana Krušik sada ima i nove pogone raketnih motora i Kapislanu. Zanimljiv je podatak da je proizvodnja raketnih motora jedina tog tipa u Srbiji, a sam pogon je vredan 9,4 mil EUR. Slično je i sa kapislanom u kojoj će se raditi domaće kapisle za streljačku municiju tipa „bokser“.

U Krušiku je nekada, bar u trenutku bombardovanja bilo zaposleno blizu deset hiljada ljudi, a zatim se priča svela na jedva hiljadu pri čemu je težište bilo na administraciji. Sada je situacija i po tom pitanju promenjena pa Krušik trenutno zapošljava 2.639 ljudi.

Interesovanje za posao u ovoj fabrici u kojoj je prosečna zarada u visini od 49.000 dinara više je nego evidentno, jer kako kaž, na samo jedno radno mesto konkuriše i po deset osoba. Krušiku, po rečima direktora, trebaju elektroinženjeri, mašinski inženjeri, operateri na CNC mašinama, piše Vamedia.

Pročitajte takođe

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *