„Kupusara“ s nogu obara – Stanimir Minić iz Donje Trepče peče jedinstvenu rakiju
| Izvor: Novosti

Kada je Cane prepeče, „obara s nogu“, čistim kvalitetom i to svaka. Bilo da je od voća ili povrća. Šljivovica, lozovača, dunjevača, kajsijara… Pa sve do kupusovače ili kupusar, kako joj od milošte tepaju. Ali, ne od onog „običnog“ kupusa, već posebnog, sa licencom.

Jedinstvenu rakiju od čuvenog futoškog kupusa peče Stanimir Minić (71) iz Donje Trepče, takođe čuveni i često nagrađivani proizvođač žestokih pića u svojoj „Kući rakije“.

– Probaj. Nek ti sklizne niz grlo, pa zatim pusti miris kroz nos. Osetiš čist kupus – kaže Minić i potvrđuje da je prvu kupusovaču ispekao 2010. godine, u znak poštovanja i druženja sa prijateljima iz Futoga.

– Ta flaša se čuva kao raritet, jedina rakija od kupusa iz Futoga na planeti. Ideja je bila zajednička, a sve je krenulo iz Mrčajevaca. Tamo sam u društvu sa Miroljubom Jankovićem i Urošem Puačom iz Futoga pojeo najslađi „slatki kupus“ u životu. Naravno, futoški.

Proces pečenja rakije od kupusa, kako Minić objašnjava, jednak je destilaciji koju inače primenjuje. Međutim, od 150 litara komine, dobije se tek dva litra rakije za piće. Ali, kako su mnogi potvrdili, ništa originalnije u životu nisu popili.

– Sa četiri kolone, četiri puta destilacije za prepečenicu od 42 stepena. Naravno da se ne isplati, ali nije to suština. Ta rakija se ne prodaje, nego se poklanja prijateljima. Ona je atrakcija u mojoj kolekciji.

Minić naglašava da rakiju od kupusa peče „čisto iz ljubavi“, a motiv je uzajamno poštovanje sa njegovim Futožanima.

– Pečem je, uz male tajne, kao i svaku drugu, od lubenice, dinje ili drenjine, oskoruše… Fermentacija za 20-22 stepena, sačeka se vrenje od 18 do 26 dana, a šećer nije potreban. Probali su to i evropski stručnjaci, pa se čudom čudili. Naši ljudi, naravno, znaju i razumeju rakiju.

Majstoru za dobru kapljicu, količina nije interes, nego, pre svega vrhunski kvalitet.

– Odrastao sam kraj lampeka. Moji preci više od 300 godina peku rakiju. Da bi se proizvela kvalitetna rakija potrebno je voće ili povrće odličnog kvaliteta, ali i jednako tako, talenat i ljubav. Građevinac sam po zanimanju. Međutim, tri godine pred penziju, sve sam uložio u rakiju. Do sada sam ispekao 32 vrste rakije. Moj savet je, ne manje od jedne i ne više od tri čašice – kaže Minić i potvrđuje da skoro nema voća koje, kao zaljubljenik u svoj nekadašnjih hobi, a zatim i posao, nije pretočio u rakiju.

Odlikaš

– Najviša ocena za moju rakiju je 19,45 bodova od 20 poena, za koje postoje teoretske mogućnosti. Zlatna medalja je 18, velika zlatna 18,5 bodova, a 19 bodova je „ajkula“, kojom piće stiče aukcijsku vrednost – kaže Minić i objašnjava da u kolekciji ima rakije od neprskane kruške takiša, mušmula, brusnice, šumske jagode, maline, trnjina, drenjina, ribizle, borovnice, dinje…

– Pa zna se, Srbija ima pregršt kvalitetnog voća.