Kuršumlija izdvojila 20 miliona dinara za poljoprivredu – Niču plantaže kupina
| Izvor: Beta

Broj plantaža kupina u kuršumlijskim selima je sve veći, pa pojedina sela koja su bila gotovo bez stanovnika polako oživljavaju, a broj siromašnih se smanjuje, rekao je saradnik za poljoprivredu opštine Kuršumlija, Jovica Đinović.

– Već četvrtu godinu zaredom, opština Kuršumlija izdvaja sredstva za oživljavanje poljoprivredne proizvodnje. Prethodnih godina je izdvojeno 15 miliona dinara, a ove godine registrovanim gazdinstvima će biti podeljeno 20 miliona dinara – rekao je Đinović agenciji Beta i precizirao da su u pitanju bespovratna namenska sredstva za podizanje novih zasada, kupovine sistema za zalivanje, poljoprivredne mehanizacije i stočarstvo.

Prema njegovim rečima, velike površine plodne zemje pored reka Kosanice i Toplice u potpunosti su bile zakorovljene, ali su od pre četiri godine na oko 500 hektara podignute plantaže kupina po najsavremenijim standardima.

Đinović je rekao da opština na sve načine pomaže poljoprivrednicima, ali i mladim ljudima koji žele da se vrate na selo. Sada je Kuršumlija po proizvodnji kupine vodeća u Srbiji.

– Desilo se naglo oživljavanje sela, u čemu prednjači Žuč. U tom selu ima mnogo mladih ljudi koji su odlučili da se bave poljoprivredom. Podignuta je jedna hladnjača, a nakupci se bukvalno bore za otkup. Prednost je i u organskoj proizvodnji voća – istakao je Đinović.

Predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić naveo je da se sređuju putevi prema planinskim selima, kako bi se meštanima obezbedila infrastruktura i olakšao život na selu.