Kvalitet proizvoda i dodatni servisi kao konkurentska prednost – Porodična firma „Eksino“ iz Šapca više od dve decenije snabdeva tržište specijalnim mazivima

| Izvor: eKapija

Porodična firma „Eksino“ iz Šapca posluje od 1992. godine i uglavnom se bavi spoljnom trgovinom. Direktorka i vlasnica Svetlana Popović odlučila je 1996. da uđe u sektor hemije i od tada šabačko preduzeće zastupa nemačke proizvođače specijalnih industrijskih maziva „Chem Trend“ i „Oks“, a od kraja 2013. godine i „Kluber Lubrication“. U posao se u međuvremenu uključila i Svetlanina ćerka Ivana.

– Zadovoljni smo posetom na nedavno održanom sajmu tehnike u Beogradu i očekujemo uspešno sklapanje poslova u narednom periodu. Ovom prilikom bilo nam je vrlo značajno da predstavimo proizvođača specijalnih maziva koji snabdeva sve industrije, od tekstilne, preko obrade metala, do prehrambene i farmaceutske, pa smo zato želeli da sretnemo što više klijenata iz industrije – kaže u razgovoru za „eKapiju“ Ivana Popović, direktorka primene i prodaje specijalnih maziva „Eksina“.

Ona ocenjuje da automobilska i prateće industrije polako rastu i oporavljaju se, dok prehrambeni sektor ove godine pomalo stagnira.

– Specijalna maziva koja mi prodajemo nisu jeftina, ali oprema na koju se primenjuju takođe je skupa i tu nema kompromisa, mora se koristiti samo najkvalitetnije! Naime, kod svih vrsta proizvodnje koja ima povišene zahteve što se tiče efikasnosti, u teškim uslovima rada, kao i kod novih savremenih mašina, mazivo je ključno, a „Kluber Lubrication“ se tu ističe svojim visokim performansama – objašnjava naša sagovornica i dodaje da je konkurencija na tržištu sve jača, ali se borba prvenstveno zasniva na ceni.

Prema njenim rečima, na srpskom tržištu je – na žalost – kupcima i dalje najbitnija cena, a „Eksino“ se protiv takvog pristupa bori kvalitetom i dodatnim servisima.

– Nismo samo trgovci, nego nudimo i tehnička rešenja, a kupci to umeju da cene i onda biraju naše proizvode i ako su skuplji. Nudimo analizu kompletnih linija, evaluaciju potrošnje energije i kako mazivom može da dođe do njene uštede. Takođe, definišemo klijentima ključna mesta podmazivanja i koja maziva mogu da koriste, tako da im praktično pružamo kompletno rešenje. Takav princip saradnje sa poslovnim partnerima je nešto što će sve više biti zastupljeno, jer samo tako možemo da opstanemo na tržištu i da ponudimo dodatnu vrednost – navodi Ivana Popović.

„Eksino“ ima 10 zaposlenih, među kojima su inženjeri, ekonomisti, hemičari i tehnolozi koje moraju imati u timu s obzirom na to da rade sa hemijskim proizvodima. Inače, svaki proizvod ima bezbednosni list po GHS standardima na kome je naveden njegov sastav, način upotrebe, skladištenje, kao i postupanje u slučajevima akcidenta.

– Za sada radimo uvoz i veleprodaju, a pokušavamo da jednim delom asortimana uđemo i u maloprodajnu mrežu. Sarađujemo sa kompanijama poput NIS-a, „Coca Cola“, „Tigar Tyres“…

Jedan od glavnih ciljeva „Eksina“ u narednom periodu je upravo povećanje udela na tržištu jer mesta još uvek ima.

– Zadovoljni smo poslovanjem, ali najveći problem, kada je reč o poslovnoj klimi, predstavlja loša disciplina domaćih kupaca u pogledu naplate u ugovorenom roku. To predstavlja izazov jer strane kompanije koje zastupamo zahtevaju tačno plaćanje, bez odlaganja, i njima je takvo ponašanje prosto neshvatljivo – zaključuje Ivana Popović.

Marko Andrejić