Kvalitet proizvoda i kontinuitet zaliha osnovni uslovi za saradnju – Domaći voćari sve brojniji u sistemu „METRO Cash & Carry Srbija“
| Izvor: eKapija

Privredna komora Srbije i Regionalna privredna komora Valjevo organizovale su krajem maja prezentaciju potreba kompanije „METRO Cash & Carry“ za smrznutim voćem i povrćem, kao i uslova poslovanja domaćih proizvođača sa ovim nemačkim trgovinskim lancem. Cilj skupa bilo je povezivanje i što veće uključivanje lokalnih poljoprivrednika u METRO prodajnu mrežu.

Sastanak je bio i odlična prilika da proizvođači smrznutog voća uspostave direktne kontakte sa predstavnicima nabavke, kontrole kvaliteta i distributivnih centara kompanije METRO.

– Proizvođači su pokazali veliko interesovanje za saradnju sa kompanijom „METRO Cash &Carry“, a mi smo uspeli da stupimo u kontakt sa novim firmama sa kojima do sada nismo sarađivali. Na osnovu prvih utisaka, postoji zainteresovanost proizvođača za plasman u METRO-u, jer je ovo dobra prilika da unaprede prodaju i prošire proizvodnju. Posebno imajući u vidu mogućnost za budući plasman u ostale METRO zemlje – kaže u razgovoru za „eKapiju“ Andrea Radonjić, menadžer za odnose s javnošću i korporativne komunikacije kompanije „METRO Cash & Carry“.

Ona ističe da dobavljači jednom od najvećih prednosti saradnje sa METRO-om smatraju sigurnost kada je reč o plaćanju.

– Imajući u vidu njihovu zainteresovanost, definitivno ima prostora za one koji mogu da ispune zahteve METRO-a. Očekujemo da na ovaj način dođemo i do povoljnijih, direktnih izvora snabdevanja, kako bi našim kupcima ponudili kvalitetnije i jeftinije proizvode – navodi sagovornica „eKapije“.

foto: metro.rs Andrea Radonjić napominje da je glavni uslov koji voćari moraju da ispune kako bi postali dobavljači kompanije „METRO Cash &Carry“ prvenstveno kvalitet koji se definiše pre početka saradnje, a koji je u skladu sa standardima i zahtevima Republike Srbije.

– Potencijalni dobavljači moraju da obezbede kontinuitet zaliha dogovorenog jednog ili više artikala (višnja, jagoda, kupina, malina, borovnica, šljiva), zatim da poštuju kvalitet prema zahtevu METRO-a i zakonskoj regulativi, kao i da poseduju ili da su spremni da obezbede neophodne sertifikate. Takođe je neophodna spremnost za učešće na onlajn tenderu, ali i fleksibilnost u pogledu prilagođavanja potrebama METRO kupaca i pakovanja robe u različite vrste ambalaže – objašnjava naša sagovornica.

„METRO Cash & Carry Srbija“ trenutno ima odličnu saradnju sa četiri domaća dobavljača smrznutog voća, od čega su dva i proizvođači artikala pod METRO robnom markom. Tokom 2015. kompanija je prodala oko 200 tona smrznutog voća, dok u 2016. godini beleži dvocifreni procentualni rast prodaje ove kategorije proizvoda.

– Planiramo nastavak saradnje sa PKS i regionalnim privrednim komorama u cilju povezivanja i što većeg uključivanje lokalnih proizvođača u METRO prodajnu mrežu. To je definitivno naš dugoročni plan, koji će nesumnjivo uticati na veći razvoj privrede tog regiona. Pred nama je i period tendera za kompletan asortiman duboko zamrznutog voća – najavljuje Andrea Radonjić.