„Lađar transport“ u Ubu otvorio fabriku za proizvodnju ekoloških briketa – Još jedan pogon u planu za 2016.godinu
| Izvor: Kolubarske.rs

U Ubu je počela rad fabrika za proizvodnju ekoloških briketa, koja posluje u sastavu beogradskog preduzeća „Lađar transport“ i gde će do Nove godine biti zaposleno 40 radnika. Pogon se nalazi u hali nekadašnjeg „Termoelektra“, a pored postojeće, gradi se i nova hala sa linijom za pakovanje, površine 800 m2.

U uređenje i opremanje nove fabrike, investitor je uložio preko 1,5 mil EUR. Najveći deo mašina nabavljen je u Kini, projektovani kapacitet fabrike je 25 tona briketa na sat, odnosno od 130.000 do 150.000 tona godišnje, dok ugljenu situ, koja se koristi kao osnovna sirovina, obezbeđuje „Rudarski basen Kolubara“.

Na proleće, kada budu završeni radovi na hali sa linijom za pakovanje, poslodavci su predvideli otvaranje dodatnih 50 radnih mesta. U toku su završni pregovori sa jednim nemačkim partnerom, zainteresovanim za povećanje proizvodnje na 300.000 tona ugljenih briketa godišnje i, ukoliko budu uspešni, Ub bi sredinom naredne godine mogao da dobije i drugu fabriku istog kapaciteta, gde bi bilo primljeno još 90 radnika.

Početak proizvodnje u pogonu „Lađar transporta“ označio je predsednik opštine Ub Darko Glišić uz konstataciju da će fabrika doneti preporod čitavoj Tamnavi.

– Ovo je fabrika od koje se mnogo očekuje, u koju je mnogo uloženo i koja je od ogromnog značaja za našu opštinu, jer će se veliki broj naših građana zaposliti i zarađivati hleb za svoje porodice, a još četrdesetak ljudi biće angažovano u špediciji. Osim toga, fabrika bi trebalo da bude i proširena sa jednim novim objektom, jer vlasnici sprovode intenzivne pregovore sa kompanijom iz Nemačke i oni su vrlo realni, tako da pored postojećeg, naredne godine očekujemo da nikne i novi objekat, koji će obezbediti novih 90 radnih mesta. Time bismo dostigli cifru koja je za naše uslove i za Ub vrlo respektabilna i učinila ovu fabriku jednim privrednim zamajcem razvoja naše opštine – rekao je Glišić uz napomenu da su na Ubu ove godine pokrenute dve fabrike, a i naredne će biti otvorene još najmanje dve, različitog tipa i kapaciteta.

Plasman ekoloških briketa je obezbedjen na inostranom tržištu, a zbog velikog proizvodnog kapaciteta, ciljna grupa je, pre svega, industrijska proizvodnja, izjavio je na otvaranju ubskog pogona Ranko Šćekić, direktor fabrike. Kako je istakao, ekološki briket biće brend Uba i Srbije, jer je je u pitanju jedan vid inovacije i proizvod koji rešava veliki ekološki problem.

– Ugljenu situ, koja je nus proizvod u „Kolubari“, uz dodatak tri aditiva, mojom recepturom i patentom, na kome sam radio osam godina, ovaj proizvod pretvaramo u ekološki sagorivi briket. On je u klasi čvrstih goriva prve kategorije sa maksimalno 0,79% sagorivog sumpora, dok je u Evropi dozvoljeno 1%. Jedinstven je i po ostalim tehničkim karakteristikama – procentu vlage, kaloričnoj moći i geometriji, koja dozvoljava 100% sagorevanja, tako da nema šljake, a procenat pepela je veoma mali. Ima veliku primenu – od individulanih kotlarnica do industrijskih objekata – rekao je direktor fabrike eko briketa Ranko Šćekić, te se zahvalio na pomoći i podršći predsedniku ubske opštine Darku Glišiću i njegovim saradnicima.