Lakše do registracije – Država omogućila onlajn proveru statusa predmeta uvezenih vozila
| Izvor: eKapija

Agencija za bezbednost saobraćaja saopštila je da će od danas omogućiti bržu i lakšu proveru statusa predmeta, svim strankama koji podnesu zahtev za kontrolisanje vozila koja se uvoze kao upotrebljavana, odnosno – polovna.

Proveru statusa svog predmeta stranke će moći da izvrše direktnim upitom preko sajta u svakom momentu, te će moći i da budu upoznati sa celokupnom procedurom, odabirom opcije PROVERA STATUSA PREDMETA UVEZENIH VOZILA, na naslovnoj stranici sajta Agencije za bezbednost saobraćaja.

Kako Agencija podseća, primena Pravilnika o ispitivanju vozila, a u vezi sa polovnim vozilima, počela je 19. aprila 2014.

Pre carinjenja, odnosno stavljanja u promet i registracije, mora se utvrditi i da li ova vozila ispunjavaju uslove Uredbe o uvozu motornih vozila, kao i uslove u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima. O izvršenom ispitivanju Agencija za bezbednost saobraćaja izdaje odgovarajuće uverenje.
baner1
Procedura počinje podnošenjem zahteva za ispitivanje polovnih vozila koja se uvoze, podseća Agencija. Taj zahtev podnosi se Agenciji preko ovlašćenih pravnih lica.

Za eventualne nejasnoće u vezi sa procedurom (ali ne i sa tok konkretnog predmeta) moguće je poslati upit na adresu vozila@abs.gov.rs, podsećaju u Agenciji za bezbednost saobraćaja.