Lekari i arhitekte lakše do posla u EU – Počela javna rasprava o nacrtu zakona o regulisanim profesijama
Sreda, 20. 01. 2016.|15:45 | Izvor: eKapija

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je danas počela javna rasprava o Nacrtu zakona o regulisanim profesijama i priznavanju profesionalnih kvalifikacija, koja će trajati do 10. februara.

Ministarstvo će javnu raspravu o ovom dokumentu, koji je pripremilo u saradnji sa drugim ministarstvima, sprovesti prema utvrđenom programu, a prva tribina biće održana na Univerzitetu u Nišu 22. januara.

Slični skupovi o predloženom nacrtu biće organizovani na univerzitetima u Kragujevcu (26. januara) i Novom Sadu (2. februara), dok će završna javna rasprava biti održana 8. februara na Univerzitetu u Beogradu.

Tekst pomenutog zakonskog rešenja od danas je dostupan na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Zakonom se uređuju minimalni uslovi osposobljavanja u Srbiji za obavljanje sedam regulisanih profesija za koje je prema propisima EU predviđeno automatsko priznavanje profesionalnih kvalifikacija.

Profesije koje se automatski priznaju su: doktor medicine, doktor dentalne medicine, magistar farmacije, medicinska sestra opšte nege, babica, arhitekta i doktor veterinarske medicine.

Regulisane profesije predstavljaju profesionalne delatnosti kod kojih je obavljanje delatnosti uslovljeno posedovanjem određenih profesionalnih kvalifikacija, kao i delatnosti kojima se bave članovi stručnih organizacija sa profesionalnim nazivom.