Link otvorio tekstilni pogon u Novoj Varoši – Za šivenje radne odeće angažovano 46 žena
Izvor: Danas

Preduzeće Link otvorilo je u Novoj Varoši tekstilni pogon u kome je zaposleno pedesetak žena. One su angažovane na poslovima uslužnog šivenja radne odeće čiji je plasman na evropsko tržište obezbedila partnerska kompanija Trendtex iz Prijepolja.

U modernom pogonu površine oko 130 kvadratnih metara, smeštenom u Ulici Nikole Tesle 3, pre nekoliko dana uspešno je počela proizvodnja. Instalirane su nove šivaće mašine i ostala oprema, u koju je investitor uložio više od 3 miliona dinara, a 46 žena različite starosne i obrazovne strukture prošle su odgovarajuću obuku ili već imaju krojačkog iskustva.

– Konfekcijsku proizvodnju pokrenuli smo u saradnji sa partnerima koji su već više od dve decenije uspešni u ovom poslu. Sa njima smo sklopili ugovor na dve godine, sa biznis planom da u prva tri meseca odradimo lon poslove na 11.200 odevnih jedinica. Reč je uglavnom o medicinskim prslucima, mantilima, pantalonama i bluzama, a u manjoj meri biće zastupljeno šivenje kuhinjskih kecelja i krpa – kaže Danilo Paunović, direktor Linka.

On ističe da će se proizvodnja odvijati u dve smene i u zakonski propisanim uslovima rada.

– Zaposlene su uredno prijavljene, a redovnu mesečnu zaradu dobijaće po učinku i u zavisnosti od ostvarivanja norme. Zarade neće biti manje od minimalne, a ni veće od oko 38.000 dinara – dodaje Paunović.

Ukoliko planirana dinamika isporuke robe bude ispoštovana, poslovodstvo Linka u perspektivi očekuje povećanje obima proizvodnje isključivo izvozno orijentisane. To će, kažu, zahtevati proširenje kapaciteta i nova zapošljavanja. Značajno je i to što će ona biti rezervisana za pripadnice ženskog pola koje teže dolaze do posla, duže čekaju na zaposlenje i prednjače na podugačkoj evidenciji lokalnog tržišta rada.