Londonske studije na srpskom – Ekonomski fakultet u Beogradu priprema akreditaciju novog programa
| Izvor: Novosti

Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu započeo je pripremu za akreditaciju studija prema programu Londonskog univerziteta, čiji je nosilac prestižna Londonska škola ekonomije (LSE), na srpskom jeziku. Ovaj fakultet već je pokrenuo, u saradnji sa LSE, studije na engleskom jeziku, posle kojih studenti dobijaju dve diplome – britansku i srpsku. Na ovaj program će moći da se upiše 40 najboljih akademaca, a uskoro će isto gradivo moći da uči i mnogo veći broj studenata, na srpskom. Oni neće dobijati dve diplome.

– Britanski program počinje posle prve godine studija, tako da će moći da ga upišu već studenti koji sada pohađaju prvu godinu i svaka naredna generacija – kaže za Novosti prof. dr Branislav Boričić, dekan.

– Program na srpskom jeziku biće akreditovan u toku naredne školske godine. Za njega će se, kao i za ostale module našeg fakulteta, studenti opredeljivati posle druge godine studija, tako da na LSE program na srpskom može da računa i sadašnja generacija maturanata, koja će uskoro da polaže prijemne ispite.

Profesor Boričić kaže da će studiranje po LSE programu na srpskom biti potpuno besplatno za budžetske studente, a samofinansirajuće će koštati uobičajenu cenu. Nije ograničen broj studenata koji će, nakon druge godine, moći da se opredeli za taj modul.

– Najveća dobit od akreditacije ovog programa na srpskom jeziku je to što ćemo unaprediti nastavne sadržaje, dobiti nove udžbenike i moderniju nastavu. Uz srpsku diplomu, studenti će dobiti isto znanje kakvo bi stekli i na Londonskoj školi ekonomije – zaključuje Boričić.

Još jedna novina Ekonomskog fakulteta je i IT smer, koji će akademcima takođe biti na raspolaganju od školske 2018/19. počevši od treće godine studija. To znači da na njega mogu da računaju i oni koji sada upisuju fakultet.

Stipendije za najbolje

Program LSE na engleskom jeziku moći će da upiše 40 akademaca. Školarina će biti oko 2.000 EUR, dok bi godina studiranja u Londonu, za istu diplomu, koštala 17.000 EUR.

– Za 20 najboljih već smo obezbedili stipendije kompanija. Ima čak studenata koji bi pre da plate školarinu, nego da dobiju stipendiju, jer nisu sigurni da žele da se vežu za određenu kompaniju, s obzirom na to da su im sa tom diplomom otvorene brojne mogućnosti širom sveta – objašnjava profesor Boričić.