Mađioničar, arhitekta, maketar… – Čemu sve kreativne škole u Srbiji uče decu?
Izvor: eKapija

Ovo leto vaše dete ne mora da provede za kompjuterom. Umesto toga može naučiti da slika, vaja, šije, kuva, pa čak i da postane mađioničar.

Naime, sve je više privatnih školica koje deci omogućuju da kroz igru nauče ono što na nastavi nemaju priliku. Najmlađi koji uskoro polaze u školu ili su tek počeli da šaraju svoje bukvare mogu na zabavan način da ispune svoj dan i da se oprobaju u različitim aktivnostima, i da razviju svoju kreativnost i motoriku.

Ideja je mnogo, pa su pojedinci videli priliku za biznis.

Beogradska škola Beoart House (BAH) deci nudi mnogobrojne programe kao što su kreativna radionica, radionica crtanja i slikanja, zatim vajanja, dekupaž radionica, ali i radionica magije i maketarstva.

Dušan Gaćić, koji je sa suprugom pokrenuo ovu školicu, kaže za eKapiju da se deca najviše pronalaze u kreativnoj radionici gde mogu da se oprobaju u različitim aktivnostima, budući da je, kako je rekao, „najmlađima zanimljivije da probaju od svega pomalo, kako bi se na kraju pronašli u onom što ih najviše privlači“.

Maketarstvo je, navodi, potpuni hit među decom.

– U ovoj radionici dečaci i devojčice ravnomerno učestvuju u izradi maketa. Pravimo makete kućica, kanjona, šumica, ali i ono što deca kažu da bi želela da naprave – objašnjava Gaćić.

Kako kaže, koriste se uglavnom osnovni materijali koji se mogu pronaći u svakodnevnom životu, jer to pomaže deci da se kasnije i sama snađu.

U ovoj školi upisuju se deca od 6 do 13 godina, kada prelaze u grupe sa odraslima.

Mališani tamo mogu da nauče i mađioničarske trikove, i mada se na prvi pogled čini zanimljiva, škola magije, prema rečima Gaćića, nije bila uspešna.

– Deci magija bude interesantna kad je vide, ali im je naporno da je uče, pa brzo izgube interesovanje – kaže on.

Nutricioniskinja Željka Dragaš Živković pokrenula je dečiju školu kuvanja Life Style, u kojoj ona mogu da seckaju, ljušte, ali i da uz pomoć učitelja termički obrade hranu u rerni.

Ideja je da se deca uključe u proces kuvanja, kaže ona za naš portal, ali i da nauče nešto više o zdravoj ishrani.

U ovoj školici u kojoj i mališani od 5 godina mogu da nauče svo voće i povrće, zainteresovanost ipak nije velika da bi se nastava izvodila svaki dan, pa kulinarsko znanje sada stiču kroz radionicu koja se održava samo vikendom. Živković smatra da je razlog loš tajming, jer su se časovi održavali posle podne, kada deca već imaju neku aktivnost.

(Foto: Kiparh školica arhitekture)
U trci sa kreativnim školama od 1. avgusta naći će se i Kiparh – gde će mališani imati priliku da već od šest godina uče o arhitekturi.

– Deca će slušati prvo kratka predavanja, a onda raditi skicu, na osnovu koje će samostalno praviti makete. Završene modele testiraćemo zajedno, tako što ćemo, na primer, na konstrukciju mosta ređati jabuke da proverimo njegovu stabilnost – objašnjava Sara Petrović iz ove škole koja u Rusiji postoji od 2015. godine, a u Beogradu će probni časovi početi 28. i 29. jula. Moći će da je pohađaju deca do 14 godina.

Osim što roditelji ne brinu šta im rade deca dok njih nema, školice omogućuju najmlađima da kroz igru i druženje usvoje znanje i brže razviju svoju kreativnost i motoriku.

Sa druge strane, internet sve više popunjavaju sajtovi dopunskih škola, pa i sa dobrom idejom, mnogi zbog konkurentnosti ne nailaze na uspeh. Znanja koja deca tek treba da usvoje ima mnogo, a roditelji se češće opredeljuju za ono što će biti „korisnije“ njihovoj deci, poput jezičkih škola, pa nije dovoljno samo imati ideju, već je i učiniti poželjnom.