Mala Holandija u srcu Šumadije – Porodica Đorđević proizvodi pola miliona biljaka godišnje
| Izvor: B92

Porodica Đorđević u Vučiću kod Kragujevca proizvodi pola miliona biljaka godišnje i zapošljava 18 radnika.

Porodični posao doveo je Holandiju u centar Šumadije gde su napravljene ogromne investicije u plastenike kako bi se razvijalo cvećarstvo u Srbiji. Proizvođači ne smeju da se oslone samo na 8. mart kada je prodaja u pitanju.

– Razne vrste cveća se proizvode, u zavisnosti od sezone, ima nekih koje se prodaju samo kada je 8. mart – kaže Ivan Đorđević.

On navodi da su tako uspeli da preko cele godine imaju cveća. Međutim, celogodišnja proizvodnja ima i svoju cenu. Imaju nekoliko staklenika od polovnog ruskog do modernog holandskog.

Takođe, imaju pokretne stolove koje proizvodi čovek poreklom odavde, ali u Holandiji. Napravili su i specijalan sistem zalivanja – automatsko navodnjavanje.

Kako objašnjava Đorđević najvažnije za cveće je svetlost, staklenici zbog toga imaju prednost, ali ako biljka treba brže da procveta, uvodi se i veštačko osvetljenje. Dosta sredstava ulažu u grejanje, na primer, potroši se oko 150 tona uglja godišnje.

– Temperatura treba da bude oko 18 stepeni ili do 22 stepena jer se radi i o tropskim biljkama. Jako skupa proizvdonja, zato ni u prodaji nije jeftino – kaže on.

Prate i statistike jer moraju da zadovolje trendove.

– Za razvoj ove grane potrebna je standarizacija u proizvodnji, da se nađe neka minimalna cena, da ne ode u bescenje – kaže Ivan.