Mali rudnici šansa za Srbiju – Nalazište Čadinje donelo bi veliki profit i zaposlilo 500 ljudi
| Izvor: Glas zapadne Srbije

Geolozi kažu da ležimo na rudnom bogatstvu koje ne eksploatišemo, jer je u Srbiji veliki broj rudnika zatvoren ili zaboravljen i samo mali broj njih radi. Zašto se neka ležišta nikada nisu otvorila, a razlog je politika kažu stručnjaci.

– U vreme komunističke megalomanije manji rudnici su zatvarani, jer se smatralo da treba stvarati samo ogromne rudarske kombinate. Na primer, u vreme kad su Bor i Majdanpek proizvodili enormne količine rude za naše uslove, Geozavod je istražio i overio rezerve u rudniku bakra Čadinje kod Prijepolja. Nikad nije došlo do eksploatacije, jer se u to vreme o njemu govorilo kao o malom rudniku. A on može direktno da zaposli 100 do 150 ljudi. Sa pratećim službama broj se penje na 500 zaposlenih – kaže geolog Predrag Mijatović.

Dodaje da, kad se dodaju gradske i uslužne firme, od rudnika te veličine živelo bi oko 2.000 ljudi.
– Sami procenite da li je bilo pametno odricati se „malih“ rudnika – naveo je on.

Ni promene društvenog sistema koje su favorizovale privatno vlasništvo i inicijativu nisu donele očekivane rezultate. Mnoge firme došle su lako do rudnika u čiju eksploataciju ne ulažu ni dinar, kao da čekaju da preprodaju bogatstvo koje su jeftino stekli.