Mali rudnici šansa za Srbiju – Nalazište Čadinje donelo bi veliki profit i zaposlilo 500 ljudi

Mali rudnici šansa za Srbiju – Nalazište Čadinje donelo bi veliki profit i zaposlilo 500 ljudi
| Izvor: Glas zapadne Srbije

Geolozi kažu da ležimo na rudnom bogatstvu koje ne eksploatišemo, jer je u Srbiji veliki broj rudnika zatvoren ili zaboravljen i samo mali broj njih radi. Zašto se neka ležišta nikada nisu otvorila, a razlog je politika kažu stručnjaci.

– U vreme komunističke megalomanije manji rudnici su zatvarani, jer se smatralo da treba stvarati samo ogromne rudarske kombinate. Na primer, u vreme kad su Bor i Majdanpek proizvodili enormne količine rude za naše uslove, Geozavod je istražio i overio rezerve u rudniku bakra Čadinje kod Prijepolja. Nikad nije došlo do eksploatacije, jer se u to vreme o njemu govorilo kao o malom rudniku. A on može direktno da zaposli 100 do 150 ljudi. Sa pratećim službama broj se penje na 500 zaposlenih – kaže geolog Predrag Mijatović.

Dodaje da, kad se dodaju gradske i uslužne firme, od rudnika te veličine živelo bi oko 2.000 ljudi.
– Sami procenite da li je bilo pametno odricati se „malih“ rudnika – naveo je on.

Ni promene društvenog sistema koje su favorizovale privatno vlasništvo i inicijativu nisu donele očekivane rezultate. Mnoge firme došle su lako do rudnika u čiju eksploataciju ne ulažu ni dinar, kao da čekaju da preprodaju bogatstvo koje su jeftino stekli.

Pročitajte takođe

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad?

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad? Prekovremeni rad, mala plata, užasna radna atmosfera, poznato? Visoka …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *