„Manifattura Europea“ učenicima u Vlasotincu ponudila posao čim dobiju diplome
| Izvor: Jugmedia

Dvanaestoro učenika tekstilnog smera Tehničke škole u Vlasotincu dobilo je ponudu za posao kakva se ne odbija, ponudu kakvu je retko koji osamnaesetogašnjak u Srbiji dobio.

Nesvakidašnju šansu u vidu radne knjižice pružila je svim učenicima završne godine tekstilna fabrika „Manifattura Europea“, koja godinama posluje u Vlasotincu. Učenici mogu da se jave na posao čim uzmu diplome.

Slučaj da se iz školskih klupa krene pravo na posao decenijama se nije dogodio u varoši na Vlasini, ali ni u Jablaničkom okrugu. Takvu šansu dobiće, po svoj prilici, i naredne generacije sa tekstilnog smera.

– Naš plan je da u naredne tri godine zaposlimo između 40 i 50 radnika, a pošto su nam potrebni edukovani kadrovi, mi smo učenicima završne godine tekstilnog smera u Vlasotincu ponudili da, kad završe školu, dođu kod nas na posao. Prvo ćemo raditi obuku, onda će naši stručni kadrovi proceniti ko ima afiniteta prema kojoj mašini i vrsti posla. Posle probnog rada od pet do sedam dana, nadamo se da ćemo svi biti zadovoljni – naveo je zamenik direktora kompanije Saša Mitrović.

– Ova ponuda za nas i naše učenike mnogo znači. Na pomolu je jedna izuzetna saradnja sa kompanijom „Manifattura Europea“. Mi smo s decom obišli pogon i oni su svima ponudili zaposlenje, čim uzmu diplome, kao i onima koji budu završili u naredne tri – četiri godine jer toliko radnika treba da zamene u kompaniji. Deca su vrlo pozitivno odreagovala jer praktično imaju šansu da se odmah zaposle i to u struci, što je danas retkost. Dogovorili smo sa kompanijom i da promenimo praktičnu nastavu, odnosno da deca u našoj radionici budu jedan dan, a drugi dan prakse da provode u fabrici – rekao je direktor Tehničke škole Milivoje Đorđević.

U fabrici „Manifattura Europea“ trenutno radi 140 radnika koji proizvode žensku i mušku konfekciju. Kompletna proizvodnja izvozi se u Italiju, Francusku, Nemačku, Dansku i druge zemlje.