Manifatture Settentrionali gradi pogon tekstilne industrije u Vrbasu – Posao za 70 radnika
| Izvor: Dnevnik

Posle više decenija, u opštinu Vrbas stigla je prva grinflid investicija. Italijanska kompanija Manifatture Settentrionali kupila je parcelu u Bloku 100, na kojoj će graditi nove pogone tekstilne industrije. Ugovor o kupoprodaji potpisali su vlasnik italijanske kompanije Đovani Kavadini i predsednik opštine Vrbas Milan Glušac.

– Pregovori o investiciji trajali su nekoliko meseci. Uspeli smo da ubedimo italijansku kompaniju u to da smo upravo mi mesto gde treba da investiraju, iako su u konkurenciji bile i druge opštine. Reč je o poznatoj italijanskoj tekstilnoj kompaniji u kojoj će posao dobiti 70 radnika, što je za našu opštinu veoma značajno, a svi proizvodi će se izvoziti – kaže Glušac.
Prvi čovek vrbaske opštine ističe da je dolazak stranog investitora posebno značajan ako se zna da je taj grad osamdesetih godina bio treći grad u bivšoj SFRJ po privrednoj snazi i aktivnosti.
Dodaje da lokalna samouprava čini sve što može da bi strani investitori, ali i domaći, prepoznali opštinu Vrbas kao mesto u koje treba ulagati.

Nakon što je opština potpisala kupoprodajni ugovor s italijanskom kompanijom, pokušaće da obezbedi državne subvencije za otvaranje novih radnih mesta.
– Opštini Vrbas bi mnogo značile i državne subvencije koje se dodeljuju stranim investitorima koji odluče da ulože svoj kapital i zaposle lokalnu radnu snagu. Nakon što smo potpisali ugovor s ovom italijanskom kompanijom, obratićemo se resornom ministarstvu da vidimo šta opštini Vrbas pripada, odnosno šta bi mogla ponuditi italijanskoj kompaniji, i da se u narednom periodu vodimo s tom pričom i s drugim investitorima – kaže Glušac.