Manje od trećine mladih u Srbiji zaposleno – Visokoobrazovani duplo brže se zapošljavaju
| Izvor: Tanjug

U Srbiji je zaposleno manje od trećine mladih starosti od 15 do 29 godina – 31,8%, a na prvi posao mladi čekaju u proseku 23 meseca, rečeno je 11. jula, na predstavljanju izveštaja Međunarodne organizacije rada (MOR) „Tranzicija mladih žena i muškaraca na tržištu rada Republike Srbije“.

Od 31,8% mladih koji su zaposleni, 79,8% njh radi za platu, a 7,8% su samozaposleni.

Na osnovu podataka iz marta i aprila 2015. četvrtina mladih u Srbiji niti radi niti se školuje, rečeno je na predstavljanju izveštaja i ukazano da je stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji visoka iz iznosi 30,8%, ali je, ipak, niža u odnosu na susedne države.

Od ukupnog broja zaposlenih mladih u Srbiji 17,3% njih nema pisani ugovor, a od onih koji imaju 39,1% je na određeno vreme, skoro dve trećine na godinu dana ili manje. Takođe, 22,1% zaposlenih mladih nema pravo na plaćeni godišnji odmor i 29,6% nema pravo na plaćeno bolovanje.

Neformalno zapošljavanje mladih u Srbiji, odnosno, u sivoj zoni je veoma zastupljeno i na nivou je od 47,4%.

Stopa nezaposlenosti visokoobrazovanih je i dalje visoka i iznosi 32,9%. Ipak, period čekanja na zadovoljavajući posao je upola manji za visoko obrazovane mlade ljude u odnosu na one sa srednjim obrazovanjem i traje prosečno 11,7 naspram 24,3 meseca. Mladi sa osnovnim obrazovanjem čekaju u proseku 41 meseca od škole do zaposlenja.

U Srbiji, prema izveštaju, stopa nezaposlnosti mladih žena je viša od stope koja se odnosi na muškarce i iznosi 35,8 u naspram 27,3% procenata.