Med iz Bajine Bašte ide u Skandinaviju
| Izvor: Glas zapadne Srbije

foto: Nitr/shutterstock.com Ove godine pčelarsko udruženje „Omorika“ iz Bajine Bašte ima razloga za zadovoljstvo, budući da su prinosi bili odlični a zabeležno je veliko interesovanja za izvoz meda na inostrano tržište.

– Članovi našeg udruženja pčelare po određenim principima koji moraju da donesu kvalitet bez koga nema plasmana meda na inostrano tržište. To nam je omogućilo da i ove godine kupci budu zainteresovani za naš proizvod. Bilo je više ponuda iz Švedske, Italije i Nemačke. Mi smo med u prvoj turi, preko šest tona, dali u otkup partneru koji zastupa Švedsku – kaže predsednik „Omorike“, Rade Marjanović.

On objašnjava da je med na veliko plaćen 4,5 EUR po kilogramu, a njegova maloprodajna cena se kreće od 700 do 1.000 dinara.

Marjanović je saradnik Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna, kao i Veterinarskog instituta iz Kraljeva, a ove godine u tajne proizvodnje matica uputio je nekolicinu pčelara iz Bajine Bašte i Prijepolja.

Udruženje „Omorika“ je takođe pomoglo svojim članovima da nabave kvalitetne košnice u Arilju po povoljnoj ceni, te je uputilo neke od njih da učestvuju na konkursu za podsticaj razvoja poljoprivrede gde im je dodeljeno 10-15 košnica.