Kako do sigurnog zaposlenja u Srbiji. Kurs koji će vam doneti posao.

Mediji i nove tehnologije u komunikaciji s kupcima – Do željenog proizvoda preko lajkova na društvenim mrežama

Mediji i nove tehnologije u komunikaciji s kupcima – Do željenog proizvoda preko lajkova na društvenim mrežama
Izvor: eKapija

Konvencionalan način komunikacije s kupcima bio je monolog. Kompanije su slale poruku, ne očekujući povratnu informaciju. Komunikacija među ljudima se u potpunosti promenila, time i komunikacija s kupcima. Kupci više nisu samo pasivni primaoci poruke, već i oni koji tu poruku emituju i, zahvaljujući naprednoj tehnologiji, vrlo efikasno šire dalje.

Korišćenje društvene mreže „Facebook“ za promociju nije ništa novo. Međutim, korišćenje na način na koji je to uradila kompanija „C&A Brazil“ putem „fashion like“ kampanje jeste. Prepoznajući nesigurnost koju žene imaju pri odabiru odeće, ova kompanija je osmislila specijalne vešalice koje prikazuju broj lajkova određenog odevnog predmeta na „Facebook“-u. Jednostavan i inovativan način da se sazna mišljenje velikog broja ljudi. Ovo nije usamljen primer inovativnosti C&A. Kampanja koja se usledila izazvala je pravi bum na „Facebook“-u. Skretanje pažnje na novu kolekciju C&A, potpisanu od strane Franciska Koste, Calvin Kleinovog dizajnera, prošlo je i više nego uspešno. Ovog puta, koncept je bio nešto drugačiji. Pet ekskluzivnih odevnih predmeta visilo je na vešalicama u C&A prodavnici-zaključano. Šifra za otključavanja bila je broj lajkova na Facebooku koji se pojavljuje nakon lajkovanja predmeta. Procenat otključanih odevnih predmeta – 100%, broj poseta stranici – 99532 za samo pet dana! Kompanija C&A je pokazala jedan sasvim nov način komunikacije s kupcima, kroz identifikovanje njihovih problema i pronalaženje rešenja. Postoji li bolji način da se stekne poverenje kupaca?

Kompanija „Johnsons“ je otišla korak dalje, gde brend postaje deo života deteta i pre njegovog rođenja. Po rođenju deteta javlja se čuveno pitanje-koje je savršeno ime? Prepoznajući čestu dilemu roditelja, kompanija je razvila aplikaciju koja, pretražujući mreže poput „Twittera“, „Facebooka“, „Instagrama“, „Wikipedie“ i „LinkedIna“, pruža sve dostupne informacije o tom imenu. Tako, ukoliko imate dilemu da li da detetu date ime Lazar, možete saznati koju muziku Lazar najčešće sluša, koje sportove voli, koje ga teme interesuju i koje je zanimanje najčešće za osobe sa tim imenom.

Demonstriranje poverenja u brend do sada nije otišlo ovako daleko, kao što je slučaj sa kompanijom „Bissell“. Na reklami za novi model usisivača, čovek ulazi u podzemnu sa usisivačem, čisti jedan delić poda, vadi svoj ručak i pribor iz tašne i počinje da jede sa poda. Možete samo da zamislite zgražavanje ljudi koji su se u tom trenutku našli u njegovoj blizini. Uprkos tome, čovek uredno završava svoj ručak. U sledećem trenutku progovara: „Ja sam Ravi Dalčand, senior brend menadžer u „Bissell“-u Canada i 100% stojim iza ovog proizvoda.“ Bizarno, ili pak brilijantno?

Novi mediji i nove tehnologije nisu inovativnost, to su samo novi kanali komunikacije. Inovativnost je njihovo korišćenje za identifikovanje potreba kupaca, pronalaženje načina za zadovoljenje potreba i težnji ove najvažnije interesne grupe i posledično, stvaranje poverenja kao ključnog uslova za stvaranje brenda. Kada razmišljamo o načinima da se novi kanali iskoriste za diferenciranje u odnosu na konkurenciju, nebo je granica. Ostaje nam da vidimo brilijantne ideje koje će sigurno uslediti uporedo sa sve većim razvojem tehnologije.

Tekst su napisali Strahinja Marjanović (Delta Agrar) i Maja Cupać (Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu), polaznici AmChamps edukativnog programa, koji organizuje Američka privredna komora u Srbiji.

Pročitajte takođe

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018.

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018. Izvor: eKapija …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *