Mei Ta kupuje još 17 hektara za drugu fabriku u Bariču – Ukupna vrednost investicije 60 mil EUR
| Izvor: Tanjug

Kinesko-francuska kompanija Mei Ta, koja pravi fabriku u Bariču za proizvodnju delova za automobile i motore, kupiće još jednu parcelu od 17 hektara kako bi u drugoj fazi tog projekta mogla da napravi drugu fabriku, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

– Već danas su obezbedili bankarsku garanciju kojom potvrđuju kupovinu tog placa – rekao je Mali novinarima tokom obilaska gradilišta.

Mei Ta je već kupila parcelu od 17 hektara, tako da će ukupno imati 34 hektara za dve fabrike. Vlada Srbije je donela odluku da se proda još jedna parcela od 17 hektara u Industrijskoj zoni u Bariču.

Siniša Mali je naglasio da su Kinezi tako potvrdili da će realizovati drugu fazu projekta i da će pored 770 radnika u prvoj fazi ukupno zaposliti 1.400 ljudi. On je dodao da će odmah nakon završetka prve faze započeti druga faza.

– Investicija je vredna ukupno 60 mil EUR i probna proizvodnja kreće već krajem januara 2017, a u martu i aprilu se očekuje pun kapacitet – naveo je Mali.

Rok za izgradnju prve fabrike je jul 2017. godine, a radovi su počeli u aprilu ove godine, kada je kamen temeljac položio premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Siniša Mali je rekao da će sva prozvodnja ići u izvoz i da je ta fabrika pravi primer kako se privlače investitori i zapošljavaju novi ljudi.

– Fabrika Mei Ta je kruna našeg napora da Obrenovac oporavimo od poplava 2014. Pravi primer da kopiramo to i u drugim delovima grada, pošto imamo slobodno zemljište i u Lazarevcu, Mladenovcu i Surčinu i drugi deo slobodne zone na Paliluli – kazao je Mali.

Gradonačelnik je rekao da će to biti prva nova proizvodna fabrika u Beogradu u poslednjih 11 godina i dodao da će Tehnička škola u Obrenovcu moći da šalje učenike na praksu, što će biti pravi primer dualnog obrazovanja u Srbiji.

Potpredsednik Mei Ta grupe Denijel Čen je rekao da je ta kompanija odlučila da duplira kapacitete u Bariču u narednih nekoliko godina.

– Bićemo jaka i dobra kompanija u Srbiji – naglasio je Čen ističući da veoma cene pomoć gradskih vlasti, opštine i Vlade Srbije.

– Počeli smo od nule, a sada vidite koliko je toga urađeno, ovo će biti naš novi dom – dodao je Čen.

On je dodao da Mei Ta želi dugo da ostane u Srbiji.

Nova fabrika će proizvoditi blokove i nosače motora, turbopunjače i druge delove za poznate automobilske brendove poput kompanija Renault, Ford, BMW i Daimler.

U prvoj fazi, do kraja 2018, planirana je investicija u pogon livnice i mašinske obrade u iznosu oko 40 mil EUR, dok je u drugoj, do kraja 2022. planirana investicija od 20 mil EUR u proširenje postojećeg pogona i u distributivni centar koji bi snabdevao tržište Evrope i Severne Amerike.

Memorandum o razumevanju o investiranju kineske Mei Ta grupe u izgradnju pogona u Obrenovcu potpisan je novembra 2014. u Vladi Srbije.