Menja se naplata registracije vozila po kubikaži – Veća zapremina i do pet puta uvećava porez na automobil
| Izvor: RTV

Izmena uredbe uvedene pre sedam godina po kojoj se se naplaćuje registracija vozila po kubikaži razmatrana je još 2011, iz Ministarstva finansija najavljena je i lane, a sada ponovo postoje naznake da bi to uskoro konačno moglo i da se desi.

Takozvani „porez na luksuz“ prepoznaje granicu od dva litra radne zapremine motora. Zbog toga su vlasnici vozila manje vrednosti i slabijih performansi prinuđeni da plaćaju i po pet puta skuplji porez na automobil istog godišta, ako makar i malo prelazi pomenutu kubikažu, koja, na primer, nije nikakav pokazatelj snage automobila.

– Došli smo do toga da pojedinim automobilima iznos poreza na upotrebu vozila na nivou jedne godine čini polovinu vrednosti ili identičnu vrednosti vozila. A imamo i primer u tabeli dobijenoj od SUP-a, gde za vozila starija od 10 godina porez nije umanjen 40%, nego 25%. Niko nije znao da nam da odgovor kako je to moglo da se desi – kaže Miroslav Mihajlović, direktor Auto-moto kluba Novi Sad.

Izmene poreza na upotrebu vozila bi mogle da se ubuduće odnose na konjske snage, početnu cenu vozila, njegovo godište, ali još ništa nije definisano.

– To je u nadležnosti Ministarstva finansija i mi smo sigurni da će Ministarstvo finansija učiniti napore da to učini prihvatljivijim i učini jeftinijim… U pitanju je, naravno, ona uredba o kubikaži. Pa sada tu stručna javnost mnogo polemiše da li je to zaista isplativo, i da li je to baš pošteno, i da li su to automobili koji imaju veliku starost, a, zahvaljujući ovakvoj uredbi, imaju veliku vrednost, odnosno mnogo se naplaćuje to što se od njih naplaćuje – kaže Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.